16.03.2025 / 18:31 Zanimljivosti - Street food vodič

Papad: Ogromne palačinke koje cijelo selo priprema!

Papad: Ogromne palačinke koje cijelo selo priprema!
Foto: Instagram

U indijskim selima, priprema papada (poznatog i kao papadum) je i kulinarski proces i dio svakodnevnog života koji se prenosi s generacije na generaciju.

Ovaj hrskavi, začinjeni zalogaj je neizostavan dio indijske trpeze, a njegova priprema u selima nosi sa sobom duboku povezanost sa tradicijom, zajedništvom i radom.

Malo Indije možete unijeti u svoj dom, jer svi ovi sastojci već čekaju da ožive u vašoj kuhinji. Za ovaj recept inspirsao nas je vrsni street food influenser Subrata Samaddar, koji donosi nesvakidašnje recepte iz svih ulica ove šarene zemlje.

Za pripremu ovog ukusnog jela potrebni su vam sljedeći sastojci:

1 šolja brašna od sočiva (ili pšenice)
1/4 kašičice soli
Voda (po potrebi)
1 kašičica kalonji (caraway sjemena), kumin ili susam (po želji)
Ulje za prženje

Priprema nikad lakša!

1. U indijskim selima, proces počinje s pripremom tijesta. Brašno se pomiješa sa soli, a zatim se dodaje voda kako bi se dobilo glatko, ali čvrsto tijesto.

2. Ovisno o ukusu, često se dodaju začini poput kumina ili kalonji, što papadima daje specifičan miris i aromu. Ovaj korak obično je zajednički posao jer porodica i komšije često pomažu jedni drugima u pripremi.

3. Kada je tijesto spremno, oblikuju se male kuglice koje se potom razvaljuju u tanke krugove. U selima, ovo je umijeće koje se prenosi kroz godine.

Majstori u ovom zanatu koriste tradicionalne oklagije, pazeći da papadi budu što tanji, ali dovoljno izdržljivi da se ne raspadnu pri prženju.

4. Nakon oblikovanja, papadi se ostavljaju na suncu da se osuše. Ovaj postupak može trajati nekoliko sati ili čak cijeli dan, ovisno o vremenskim uslovima. Sušenje na suncu daje papadima njihovu prepoznatljivu hrskavost, a ujedno im omogućava dugotrajan rok trajanja.

Često se koristi i porodično dvorište za ovaj korak, koji je vrlo važan u procesu.

5. Kada su papadi potpuno suhi, prže se u dubokom ulju. Ovaj korak zahtijeva veliku pažnju, jer se papadi brzo prže i moraju biti zlatno smeđi i hrskavi.

U nekim selima, umjesto prženja, koristi se i metoda pečenja na vatri, koja papadima daje specifičan dimljeni okus.

6. Papadi se obično poslužuju uz glavna jela, kao što su curry, riža ili chutney, a ponekad i kao samostalni zalogaj. Izgledom podsjećaju na palačinke, a na kraju iznenade svojim oblikom.

U mnogim selima, ovo je trenutak kada se okupljaju porodice i prijatelji, uživajući u hrskavim papadima, smijehu i razgovoru.

Priprema papada u indijskim selima je i kulinarski proces i duboko ukorijenjeni običaj koji slavi zajedništvo, tradiciju i ljubav prema hrani.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo