18.02.2025 / 09:34 Ljepota i Zdravlje - Savjet struke

Uz ovih pet namirnica nije dobro započeti dan

Uz ovih pet namirnica nije dobro započeti dan
Foto: Unsplash

Početak dana ima veliki uticaj na naše telo i raspoloženje, a često nesvesno donosimo odluke koje mogu negativno da utiču na naše zdravlje.

Iako možda ne razmišljamo o tome, neke uobičajene navike koje praktikujemo odmah nakon buđenja mogu imati negativne posledice po naše telo i raspoloženje.

Mnogima je kafa prva stvar koju popiju nakon buđenja, ali to nije najbolji izbor. Kafa na prazan želudac podstiče lučenje kiseline u želucu, što može izazvati želudačne probleme. Iako vas može kratkotrajno probuditi, dugoročno može uzrokovati više štete nego koristi. Bolje je popiti kafu nakon laganog doručka, kada je želudac već opterećen hranom koja može ublažiti kiselost.

Mnogi ljudi ujutro posegnu za tabletama protiv bolova, poput aspirina ili ibuprofena, kako bi se oslobodili glavobolje ili drugih manjih bolova. Međutim, uzimanje ovih lekova na prazan želudac može iritirati želudačnu sluznicu, izazvati nelagodu pa čak i dovesti do ozbiljnijih problema poput čira. Preporučuje se uzimanje ovih lekova nakon obroka, kako bi se smanjio rizik od probavnih smetnji.

Iako sok od limuna sadrži vitamine, njegova visoka kiselost može izazvati iritacije želuca, naročito kod ljudi koji imaju osetljiv sistem za varenje. Ako volite limun, najbolje je razrediti ga s vodom i piti uz obrok kako bi se izbegle potencijalne smetnje u varenju.

Početak dana s komadom torte, čokolade ili druge slatke hrane nije preporučljiv. Slatkiši brzo podižu nivo šećera u krvi, ali uzrokuju i nagli pad energije kasnije tokom dana. Osim toga, gušterača nije sposobna za proizvodnju dovoljno insulina koji bi se nosio s naglim porastom šećera, što može dovesti do problema s ravnotežom šećera u krvi. Bolje je uživati u slatkišima kasnije, kada osećate pad energije.

Iako mnogi ljudi uživaju u jogurtu ili drugim mlečnim proizvodima, konzumacija ovih proizvoda na prazan želudac može biti problematična. Na prazan želudac, visoka kiselost može smanjiti učinkovitost bakterija mlečne kiseline prisutnih u jogurtu, čineći ih manje korisnim. Osim toga, može doći do povećane kiselosti u želucu, što dovodi do nelagode.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo