16.02.2025 / 23:14 Zanimljivosti - Odlična opcija

Kako pripremiti tijesto za pizzu bez kvasca

Kako pripremiti tijesto za pizzu bez kvasca
Foto: Shutterstock
Domaća pizza je odlična opcija za obiteljski ručak ili večeru, a super je i za goste. 

No čekanje da se tijesto za pizzu digne je glavni razlog zašto mnogi odustaju od ove last-minute ideje za obrok.

Glavni krivac tu je kvasac koji potiče tijesto da se diže i zbog kojeg pizza ima svoj karakterističan rub koji se napuhne nakon pečenja.

U ovom receptu, kvasac ćete zamijeniti s jednim sastojkom kojeg sigurno imate u svojoj kuhinji.

Kvasac ili germa u smjesi za tijesto za pizzu pomaže da tijesto naraste i postane lagano i pufasto. Kad se aktivira s toplom vodom i šećerom, počinje proizvoditi plinove koji čine tijesto "bubri", što mu daje finu, zrakastu teksturu. Tijesto za pizzu ne morate nužno koristiti samo za pizzu, nego i za druge slatke i slane kreacije. Inače, kvasac se koristi i za druge vrste tijesta, poput onih za hljeb, peciva, ili focacciu, ali u ovom receptu se ne koristi germa nego prašak za pecivo.

Ako umjesto kvasca koristite prašak za pecivo u tijestu za pizzu, prednosti su što će kora biti brže gotova i hrskavija. Prašak za pecivo brzo reagira, pa ne morate čekati da tijesto naraste, što vam može uštedjeti vrijeme. Također, tijesto s praškom za pecivo može biti nešto laganije i manje gumasto, pa će kora biti tanja i hrskavija.

Međutim, imajte na umu da će to biti drugačija tekstura od klasičnog tijesta s kvascem, pa ako volite onu žvakaću, elastičnu koru, možda ovo nije najbolja opcija za vas.

Sastojci

250 g brašna
1 prašak za pecivo (oko 1 paket, 10 g)
1/2 kašike soli
150 ml vode
2 kašike maslinovog ulja

Priprema

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte maslinovo ulje i vodu. Miješajte sve dok ne dobijete glatko tijesto. Ako je previše ljepljivo, dodajte još malo brašna. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i kratko ga mijesite, samo da se sve dobro poveže (ne morate ga dugo mijesiti jer nema kvasca).

Razvaljajte tijesto na željenu debljinu i stavite na lim za pečenje ili u kalup za pizzu.

Dodajte omiljene nadjeve i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C oko 10-15 minuta, dok kora ne postane zlatno-smeđa i hrskava.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo