11.01.2025 / 16:30 Ljepota i Zdravlje - Studija pokazala

Naučnici otkrili da ovo piće smanjuje rizik od raka debelog crijeva

Naučnici otkrili da ovo piće smanjuje rizik od raka debelog crijeva
Foto: Ilustracija
Najveća pojedinačna studija o prehrani i raku crijeva do sada otkrila je kako različite namirnice i pića mogu značajno utjecati na rizik od razvoja ove bolesti.

Studija, koju je finansirala organizacija Cancer Research UK, pratila je više od 542.000 žena tokom 16 godina i analizirala povezanost između bolesti i 97 različitih proizvoda i hranjivih tvari.

Rezultati su pokazali da svakodnevna konzumacija velike čaše mlijeka može smanjiti rizik od raka crijeva za 17 posto, što se povezuje s unosom dodatnih 300 miligrama kalcija dnevno.

"Ovo je najobimnija studija ikad provedena o povezanosti prehrane i raka crijeva, te ističe zaštitnu ulogu kalcija u razvoju ove bolesti", izjavila je glavna istraživačica i epidemiologinja, dr. Keren Papier, za Daily Express.

Rak debelog crijeva jedan je od najčešćih oblika raka na globalnom nivou. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u 2020. godini dijagnostikovano je približno 1,93 miliona novih slučajeva raka debelog crijeva, što ga čini trećim najčešćim rakom u svijetu. Prema Sophiji Lowes, menadžerici za zdravstvene informacije u Cancer Research UK, više od polovice slučajeva može se spriječiti.

"Održavanje zdrave, uravnotežene prehrane, uz održavanje zdrave tjelesne težine i prestanak pušenja, jedan je od najboljih načina za smanjenje rizika od raka crijeva", istakla je, prenosi Index.hr.

Dodatno, Lowes savjetuje smanjenje unosa alkohola i crvenog mesa, te povećanje konzumacije voća, povrća i cjelovitih žitarica.

"Radujemo se daljnjim istraživanjima koja će omogućiti da još manje ljudi bude pogođeno ovom razarajućom bolešću", zaključila je Lowes.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo