01.12.2024 / 12:16 Ljepota i Zdravlje - Onkologinja upozorava

Tri popularna izbora za doručak povećavaju rizik od raka

Tri popularna izbora za doručak povećavaju rizik od raka
Foto: Ilustracija
Sigurno smo već puno puta čuli da je doručak najvažniji obrok dana, a ono što jedemo ujutro može utjecati ne samo na naš dan već i na naše dugoročno zdravlje.

Pogrešan izbor doručka ne utječe samo na ciljeve vezane uz tjelesnu težinu, već može povećati i rizik od određenih bolesti, uključujući rak.

Prema riječima onkologinje dr. Sue Clenton, određena i uobičajena hrana za doručak može biti povezana s rizikom od raka.

Evo na koje vrste hrane upozorava.

1. Prerađeno meso

Namirnice poput slanine i kobasica često se smatraju neizostavnim dijelom doručka, ali mogu ozbiljno ugroziti zdravlje.

"Prerađeno meso sadrži konzervanse poput nitrata i nitrita koji tokom kuhanja mogu stvarati kancerogene spojeve", upozorava dr. Clenton za SheFinds. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificira prerađeno meso kao grupu 1 karcinogena.

Zdravija alternativa može biti doručak bogat biljnim proteinima, poput tofua, graha ili leće. "Razmislite o povrtnoj kajgani s tofuom i začinskim biljem za nutritivno bogat početak dana", predlaže onkologinja.

2. Slatke žitarice

Iako su praktične i često ukusne, slatke žitarice mogu povećati rizik od raka. "Visok unos šećera povezan je s pretilošću, koja je poznati uzročnik rizika za različite vrste raka", objašnjava dr. Clenton.

Uz šećer, većina žitarica je visoko prerađena i sadrži aditive. Za zdraviju opciju možemo birati cjelovite žitarice bez dodanih šećera te obogatiti obrok svježim voćem, orašastim plodovima i sjemenkama za uravnotežen i hranjiv doručak.

3. Pržena hrana

Prženi krumpirići i slična pržena hrana mogu sadržavati akrilamid, hemikaliju koja se stvara prženjem škrobnih namirnica na visokim temperaturama i povećava rizik od raka. Osim toga, pržena hrana sadrži nezdrave masnoće koje dodatno narušavaju zdravlje.

Dr. Clenton preporučuje pečenje ili pripremu krumpira u zračnoj fritezi kao zdraviju alternativu.

"Dodajte svježe voće ili salatu od miješanog povrća kako biste doručak učinili lakšim i zdravijim", zaključila je, prenosi Index.hr.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo