Pilav je savršen za ručak, a uz dodatak omiljenih začina dobićete najbolji ukus.
Sastojci:
2 kašike ulja
1 cijelo pile (oko 1 kg) isječeno na 8 dijelova
1 crni luk, oljušten i tanko narezan
2 čena bijelog luka oljuštena i isjeckana
1 kašičica korijandera u prahu
½ kašičice kurkume
1 ½ kašičica soli
½ kašičice crnog bibera
120 g šargarepe isjeckane na trake
470 g pirinča, natopljenog u hladnoj vodi 30 minuta
950 g pilećeg bujona
2 kašike putera
Recept za pilav:
Za pilav zagrejte ulje na srednjoj vatri dok se ne zagrije. Dodajte komade piletine u dvije serije i pržite sa obje strane oko 4-5 minuta po strani. Izvadite piletinu pa dodajte luk u i ako se lijepi malo vode, pa miješajte oko 4-5 minuta da luk omekša. Dodajte bijeli luk i pržite 1 minut prije nego što dodate začine i šargarepu. Promješajte da se sjedini i ostavite da se lagano prži oko 1 minut.
Vratite piletinu u šerpu sa oko 120 ml vode. Promješajte, a zatim stavite poklopac. Smanjite vatru i kuvajte 15 minuta povremeno miješajući. Ocijedite pirinač, a zatim sipajte u šerpu sa piletinom. Piletinu vrlo kratko promješajte sa pirinčem, prije nego što sipate bujon. Protresite posudu da sve potopite.
Pokušajte da ne miješate pirinač i pustite da proključa. Smanjite vatru na nisku, poklopite i ostavite da odstoji 25-30 minuta. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i gurmanski pilav sa mljevenim mesom.
(Vijesti.ba)