28.10.2024 / 19:10 Svijet - Drugačiji stav

Trumpov saveznik: Nije dobro Rusiju smatrati neprijateljem

Trumpov saveznik: Nije dobro Rusiju smatrati neprijateljem
Foto: ABC

Američki republikanski potpredsjednički kandidat JD Vance kaže da je Rusija protivnik Sjedinjenih Država, ali sugerira da je kontraproduktivno pristupati Moskvi kao neprijatelju.

Senator iz Ohaja također je izjavio da je Donald Trump predan NATO-u, transatlantskom vojnom savezu koji se smatra bedemom koji sprečava daljnju rusku agresiju u Evropi, iako je bivši predsjednik obećao da će "dovršiti proces koji smo započeli pod mojom administracijom temeljnog preispitivanja NATO-ve svrhe i misije”.

Vance je u nizu televizijskih intervjua koji su emitirani u nedjelju, devet dana prije izbora, jasno dao do znanja da će Trump, ako se vrati u Bijelu kuću, izvršiti pritisak na evropske članice da ulažu više u vojsku i da će njihova administracija raditi na brzom ukidanju ruskog rata u Ukrajini koji je započeo u februaru 2022. kada je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio trupama da pređu granicu.

- Nismo u ratu s njim i ne želim biti u ratu s Rusijom Vladimira Putina - kazao je Vance kada su ga tokom intervjua za emisiju TV mreže NBC "Meet the Press" upitali je li Rusija neprijatelj.

Vance je kazao da “moramo paziti na jezik koji koristimo u međunarodnoj diplomatiji. Možemo prepoznati, očigledno, da imamo protivničke interese s Rusijom.”

Demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Harris tvrdi da je Trump previše sklon Putinu i da bi Trumpov povratak u Bijelu kuću bio katastrofalan za Ukrajinu i američke evropske saveznike.

Vance je naglasio da će Trumpova administracija nastaviti podržavati NATO, ali da će se oslanjati na Evropu u povećanju vojnih izdvajanja, prenosi AP.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo