25.10.2024 / 20:47 Svijet - 'Ratni zločin'

Tri novinara poginula u izraelskom zračnom napadu u Libanu

Tri novinara poginula u izraelskom zračnom napadu u Libanu

Tri Libanska novinara poginula su u izraelskom zračnom napadu na jugoistoku Libana.

Projektili su pogodili kuću u kompleksu u Hasbayi, gdje su radili novinari iz najmanje sedam različitih medijskih kuća. Automobili na tom mjestu imali su jasno istaknutu oznaku "press", prenosi BBC.

Prema izvještajima, žrtve su bili Ghassan Najjar i Mohamed Reda, snimatelj i inženjer s informativnog kanala Al Mayadeen, te Wissam Qassem, snimatelj Al-Manara. Al Mayadeen i Al-Manar objavili su izjave u kojima su odali počast poginulim zaposlenicima.

Libanski ministar informiranja nazvao je napad "namjernim" i okarakterizirao ga kao "ratni zločin", dok se izraelska vojska još nije službeno oglasila o incidentu. Izrael je ranije negirao namjerno ciljanje novinara.

Libansko ministarstvo zdravstva također je saopćilo da su u eksploziji povrijeđene još tri osobe. Ovaj tragičan događaj dolazi nakon smrti pet novinara u prethodnim izraelskim napadima, uključujući novinara Reutersa Issama Abdallaha.

Od početka izraelskih napada na Liban 1. oktobra sukoba s Hezbolahom poginulo je više od 2000 ljudi, prema libanskim izvorima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo