25.10.2024 / 12:33 BiH - Značajan iznos

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom u Budžet FBiH uplatila 5,1 milion KM

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom u Budžet FBiH uplatila 5,1 milion KM
Foto: Ilustracija
Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom u zadnjih 15 mjeseci u Budžet Federacije Bosne i Hercegovine izvršila je uplatu trajno oduzetih novčanih sredstava u iznosu od 5.138.301,36 KM, ...

... primjenjujući član 2. stav (2) Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom Federacije BiH, koji kaže da sva imovina koja je trajno oduzeta prema odredbama ovog zakona postaje vlasništvo Federacije BiH.

Navedena novčana sredstva su trajno oduzeta u skladu sa zaključenim sporazumima o priznanju krivice i presudama kantonalnih i općinskih sudova u Federaciji BiH i ista predstavljaju nezakonito stečenu imovinsku korist pribavljenu izvršenjem krivčnih djela organizovani kriminal, porezna utaja, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi s pranjem novca i drugim, saopćeno je iz Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom.

Agencija će nastaviti sa svim neophodnim aktivnostima i postupcima kako bi se osiguralo da imovina koja je nezakonito stečena bude pravilno preuzeta i korištena u skladu sa zakonskim propisima o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji BiH. Ovim postupkom Agencija nastavlja da osigurava pravičnost i transparentnost u upravljanju oduzetom imovinom, te pridonositi borbi protiv korupcije i kriminala u Federaciji BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo