24.10.2024 / 21:11 Svijet - Složena situacija

Ukrajinci tvrde: Trupe iz Sjeverne Koreje su već na borbenim linijama

Ukrajinci tvrde: Trupe iz Sjeverne Koreje su već na borbenim linijama

Ukrajina je u četvrtak saopćila da su sjevernokorejske trupe stigle u "borbenu zonu" u ruskoj pograničnoj regiji Kursk, gdje se Moskva mjesecima bori da potisne ukrajinske snage.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja - s kojom je Rusija potpisala sporazum o međusobnoj odbrani - već naoružava Moskvu za njenu invaziju, ali trupe na terenu bi označile novu eskalaciju sukoba.

- Prve jedinice DNRK vojske... već su stigle u zonu borbenih dejstava rusko-ukrajinskog rata - saopćila je ukrajinska vojna obavještajna služba GUR, dodajući da su u srijedu "zabilježene" u regiji Kursk.

Ukrajina je saopćila da je broj raspoređenih Sjevernokorejaca u Rusiji oko "12.000" vojnika, ne precizirajući koliko ih je bilo u regiji Kursk.

Hiljade sjevernokorejskih vojnika poslano je na obuku u Rusiju, navode Sjedinjene Države i Južna Koreja.

U Rusiji, predsjednik Vladimir Putin - koji je u junu potpisao pakt o međusobnoj odbrani sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom - nije porekao te izvještaje.

- Rusija nikada nije sumnjala da je DNRK ozbiljna po pitanju ruske saradnje, mi sarađujemo sa našim sjevernokorejskim prijateljima - rekao je Putin nakon što je bio domaćin samita zemalja u razvoju.

- Ono što ćemo raditi je naša stvar - rekao je.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo