24.10.2024 / 12:05 Regija - Barcelona

Španska policija uhapsila vođe srpske kriminalne organizacije

Španska policija uhapsila vođe srpske kriminalne organizacije
Foto: MUP Srbije
Španska policija uhapsila je u Barceloni dvojicu visokopozicioniranih članova "Vračarskog klana", kriminalne organizacije iz Beograda, za kojima je bila raspisana potjera u Srbiji, Austriji i Španiji.

Muškarci, čija imena policija nije objavila, uhapšeni su u razmaku od šest dana.

"U Barceloni je 18. oktobra uhapšen vođa srpskog klana poznat pod nadimkom 'Ludi Johnny', a onda je priveden i čovjek od njegovog povjerenja", saopćila je španska policija.

Taj drugi bjegunac bio je tražen u Srbiji zbog namjernog ubistva, u Austriji zbog otmice i nezakonitog pritvaranja, a u Španiji zbog povrijeđivanja, prenosi Hina.

 "Prijeti mu zatvorska kazna od 40 godina", saopćila je policija u Španiji. Bio je bijegu nakon sudjelovanja u ubistvu člana protivničkog klana nestalog u martu 2020., a čije je tijelo pronađeno mjesec dana kasnije u bunaru kod Sopota u Srbiji s prostrijelnom ranom.

Ubistva između pripadnika "Vračarskog klana" i njihovih teritorijalnih rivala iz “Škaljarskog klana” počela su 2014. zapljenom pošiljke kokaina u španskoj luci Valenciji. U njihovom sukobu je do danas ubijeno više od 60 mrtvih osoba, saopćila je španska policija.

Uhapšenog se također tereti da je u Austriji sudjelovao u otmici i mučenju pripadnika protivničke bande. Žrtvu su pod isprikom posla pozvali u hotel, oteli ga i pretukli, te zatražili njegovog oca da plati 1 milion eura za njegovo oslobađanje.

S obzirom na ozbiljnost zločina i djelovanje bjegunca u više zemalja, pokrenuta je međunarodna istraga kojom je koordinirao EUROPOL, ured za saradnju evropskih policija. U istrazi su sudjelovali policajci iz Austrije, Srbije, Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Francuske i Italije.

"Ovim hapšenjem, koje se pridodaje onom od 18. oktobra  kada je priveden 'Ludi Johnny', zadat je težak udarac vodstvu “Vračarskog klana”, poručila je španska policija.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo