24.10.2024 / 11:56 Regija - Zagreb

Hrvatska: EU tužioci uhapsili devet osoba zbog milionske prevare

Hrvatska: EU tužioci uhapsili devet osoba zbog milionske prevare
Foto: Vijesti.ba

Kancelarija evropskog javnog tužioca (EPPO) u Zagrebu je pokrenula istragu protiv devet državljana Hrvatske i jedne pravne osobe zbog sumnje da su počinili subvencijsku prevaru, većoj od devet miliona eura i falsifikovanja službene isprave.

Na zahtjev EPPO Policijska uprava međimurska danas je uhapsila devet osumnjičenih.

Uhapšeni su šefovi Pivčeve firme Vajda, među njima i Miljenko Pivac.

Oni su podnijeli više zahtjeva u iznosu većem od devet miliona eura u sklopu Programa ruralnog razvoja.

Preduzeće pod istragom je Vajda d.d. iz konzorcija Pivac, a među uhapšenima su bivši i sadašnji šefovi uprave i nadzornog odbora Vajde - Miljenko Pivac, Igor Miljak, Vilim Simon i Alen Kajmović, navode hrvatski mediji.

Od marta 2018. do juna 2023. godine bivši i sadašnji predsjednik uprave, u koordinaciji sa predsjednikom i članom nadzornog odbora, podnijeli su više zahtjeva za finansiranjem više od devet miliona eura u sklopu hrvatskog Programa ruralnog razvoja za period 2014-2020. godine za poboljšanje uslova u svinjogojstvu.

Iako su znali da njihovo preduzeće ne ispunjava tražene uslove, osumnjičeni su podnijeli falsifikovane prijave za farme svojih kooperanata.

U ovom periodu pet osoba koje su vodile program i kontrolori odjeljenja kooperacije sačinjavali su dokumentaciju u kojoj su neistinito prikazivali da kooperanti društva primjenjuju propisane obveze iz navedene mjere u uzgoju i držanju svinja za tov, te da tako ispunjavaju tražene uslove za dodjelu podsticaja.

Od ukupno traženih više od devet miliona eura, preduzeću je isplaćeno više od 5,4 miliona eura subvencija Evropske unije.

Kada su utvrđene nepravilnosti, Agencija za plaćanja u poljoprivredi uskratila je tražene subvencije za 2022. godinu u iznosu od 3,6 miliona eura i naložila vraćanje dijela nezakonito primljenih sredstava, te je vraćeno oko 1,5 miliona eura.

EPPO je nezavisna kancelarija javnog tužioca Evropske unije odgovorna za istragu, prekršajni postupak i podizanje optužnice za krivična djela protiv finansijskih interesa Unije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo