23.10.2024 / 14:36 Regija - Priština

Krasniqi: Nema razloga da most na rijeci Ibar ostane zatvoren

Krasniqi: Nema razloga da most na rijeci Ibar ostane zatvoren
Foto: FENA

Kosovski ministar lokalne samouprave Elbert Krasniqi kazao je srijedu kako je situacija na sjeveru Mitrovice mirna te kako nema razloga da most na rijeci Ibar ostane zatvoren.

“Nema razloga da ovaj most ostane zatvoren. Situacija je mirna, kontrolirana i otvaranje mosta ne bi imalo negativan utjecaj. Spremni smo za otvaranje mosta i čekamo da i naši partneri budu spremni”, rekao je Krasniqi na konferenciji za medije održanoj nakon današnje sjednice kosovske Vlade.

Namjera kosovskih vlasti da poslije više od dva desetljeća otvore most preko rijeke Ibar između sjevernog dijela Mitrovice, pretežito naseljenog Srbima i južnog u kojem su u velikoj većini Albanci u kolovozu je potaknula nove napetosti između Srbije i Kosova.

Beograd optužuje Prištinu da je najavljeno otvaranje mosta dio predizborne kampanje za parlamentarne izbore u veljači i insistira da međunarodne mirovne snage (KFOR) moraju jamčiti sigurnost manjinskim Srbima.

Kosovska vlada inzistira na otvaranju mosta na rijeci Ibar jer je to dio sporazuma postignutog još 2017. godine no takva inicijativa nije trenutačno prihvatljiva ni SAD-u ni članicama Europske unije.

Stajalište EU je da se most treba otvoriti, ali treba ga otvoriti u koordinaciji s bliskim partnerima Kosova, no s druge strane za Srbiju bi otvaranje mosta bilo "ravno katastrofi“ a ujedno bi izravno poništilo sve dogovore i dovelo u pitanje proces dijaloga koji dvije zemlje vode pod pokroviteljstvom Evropske unije.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo