24.10.2024 / 10:37 Svijet - Pariz

Konferencija za pomoć Libanu počinje danas

Konferencija za pomoć Libanu počinje danas
Pariz / Pexels

Konferencija za pomoć Libanu otvara se u četvrtak u Parizu u nadi da će se prikupiti pola milijarde eura, a domaćin Francuska također cilja na diplomatski napredak zemlje.

- Ta zemlja, prijatelj Francuske, nalazi se na rubu ponora - kazao je ministar vanjskih poslova Jean-Noel Barrot u poruci postavljenoj na platformi X.

- Naša je dužnost djelovati, i zato je Francuska poduzela ovu inicijativu - dodao je.

U nedostatku ključnih aktera, svaki politički proboj čini se, međutim, dalek oko sukoba između Izraela i libanskog Hezbollaha, koji je dosad odnio više od 1.500 života i raselio 800.000 ljudi.

Izrael je krajem septembra pokrenuo kopnenu ofanzivu protiv Hezbollaha koga podržava Iran u južnom Libanu nakon godinu dana prekogranične razmjene vatre.

Francuska želi vratiti rezoluciju 1701 Vijeća sigurnosti UN-a, kojom je zapečaćen kraj posljednjeg rata između Izraela i Hezbollaha 2006. godine.

Rezolucija predviđa da jedine oružane snage na libanskoj južnoj granici s Izraelom trebaju biti mirovne snage UN-a i libanska vojska.

Pariz također traži povećanje humanitarne pomoći za zemlju s kojom ima istorijske veze i koja ima veliku dijasporu u Francuskoj.

Očekuje se prisustvo oko 70 zemalja i 15 međunarodnih organizacija, iako na popisu pozvanih nema ni Irana ni Izraela.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otvorit će konferenciju nakon sastanka licem u lice s libanskim premijerom Najibom Mikatijem, dok su Njemačka i Kanada poslale svoje ministrice vanjskih poslova Annalenu Baerbock i Melanie Joly.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres govorit će na daljinu.

Šef Evropske unije Josep Borrell izjavio da je skup"važna prilika za mobiliziranje hitne političke i ekonomske podrške libanskom narodu i suverenitetu zemlje".

Domaćin Francuska zalaže se za napredak na tri fronta - diplomatiji, humanitarnoj pomoći i unutrašnjoj politici Libana.

- Stavili smo konkretne prijedloge na stol kako bismo što prije postigli prekid vatre - kazao je Barrot.

Francuska se uz Sjedinjene Države zalagala za privremeni 21-dnevni prekid vatre kako bi se dao prostor za pregovore o trajnijem primirju.

Diplomatija nudi "jedino održivo rješenje za Liban kao i za Izrael", gdje je 60.000 ljudi napustilo svoje domove, rekao je Barrot.

Bez učešća Izraela ili Irana, dok američki državni sekretar Antony Blinken šalje svog zamjenika Richarda Vermu, postoje ograničeni izgledi za napredak, prenosi AFP.

-

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo