23.10.2024 / 14:41 Svijet - Bejrut

Baerbock: Sukob između Izraela i Hezbolaha bi mogao dovesti do 'potpune destabilizacije' Libana

Baerbock: Sukob između Izraela i Hezbolaha bi mogao dovesti do 'potpune destabilizacije' Libana
Foto: Arhiv

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock upozorila je u srijedu, pošto je stigla u Bejrut, da bi sukob između Izraela i Hezbolaha mogao dovesti do "potpune destabilizacije" Libana, sa opasnim posljedicama po cijeli Bliski istok.

- Potpuna destabilizacija zemlje bila bi fatalna za vjerski najraznovrsnije društvo na Bliskom istoku, a također i za cijeli region - rekla je Baerbock u glavnom gradu Libana uoči razgovora s libanonskim političarima i humanitarnim organizacijama.

Ona je ustvrdila da je Izrael posljednjih sedmica "uspio značajno oslabiti terorističku organizaciju Hezbolah" usred talasa izraelskih udara na ciljeve u Bejrutu i kopnene ofanzive u južnom Libanu.

- Sada moramo raditi s našim partnerima u SAD-u, Evropi i arapskom svijetu kako bismo pronašli održivo diplomatsko rješenje koje štiti legitimne sigurnosne interese Izraela i Libana - rekla je Baerbock.

Njemačka ministrica vanjskih poslova kazala je da ključ mira leži u Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 1701, koja poziva miliciju Hezbolah koju podržava Iran da se povuče iz južnog Libana kako bi zaštitila stanovnike sjevernog Izraela.

Usred borbi, humanitarna situacija u Libanu postaje sve očajnija, istakla je Baerbock.

Ona je osudila "kako se neodgovorno teroristi kriju iza civila i nastavljaju da ispaljuju rakete na Izrael", istovremeno zahtijevajući da Izrael poštuje međunarodno humanitarno pravo i štiti nevine.

Ona je također insistirala na tome da mirovne snage UN-a moraju biti zaštićene, nakon što su nekoliko napada na Privremene snage Ujedinjenih naroda u Libanu (UNIFIL) pripisani izraelskim snagama posljednjih sedmica.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo