23.10.2024 / 12:50 Muzika i Film - Kino-distribucija

Film Srđana Vuletića 'Gym' od sutra u bh. kinima: O nasilju u porodici i manjku empatije

Film Srđana Vuletića 'Gym' od sutra u bh. kinima: O nasilju u porodici i manjku empatije
Foto: FENA

Bosanskohercegovačka kino-distribucija filma „Gym“ Srđana Vuletića počinje od 24. oktobra. Scenarij potpisuju Srđan Vuletić i Mirela Trepanić (originalna priča), direktor fotografije je Darko Herič, montažer Željko Sošić, muziku potpisuje Ivan Marović, dizajner zvuka Srđan Kurpjel, kostimografkinja Katarina Pilić, a scenografkinja Vanja Nogo.

O filmu koji se bavi temom loših veza, nasilja u porodici, manjkom solidarnosti, empatije danas su govorili: autorica originalne priče Mirela Trepanić, reditelj Srđan Vuletić, glumica Dina Mušanović, glumci Edin Avdagić i Dino Sarija.

Mirela Trepanić je kazala da je njen kratki igrani film „Idiličan dan u provinciji“ nastao kao diplomski rad na Akademiji scenskih umjetnosti uz mentorstvo Srđana Vuletića.

Ona je rekla da je ideju za film dobila kad je u kafani u Gračanici slušala priče gostiju koji su pričali o tome što bi uradili da ih žena prevari.

- U tim njihovim idejama, pričama bilo je puno nasilja. Nisu ništa uradili ali je to mene jednostavno ponukalo da razmišljam o tome kako se neko neko usuđuje da i zamišlja neko nasilje - kazala je.

Trepanić je rekla da je tad Srđan Vuletić iskazao želju da na osnovu te priče razvija scenario za dugometražni film.

Govoreći o tome koji je značaj filma Mirela Tepanović je istakla temu filma jer je nasilje u porodici veliki problem našeg društa ali i svijeta.

Vuletić je kazao da njegov film govori o društvu bez empatije, o društvu koje žudi za nekim herojima.

Govoreći o radu na filmu „Gym“, koji je trajao deset godina, Vuletić je kazao da su se na prvobitnu, jednostavnu priču nataložili slojevi.

- Pričamo priču kako agresivna manjina vrlo lako se nametne jednoj pasivnoj većini. Agresivci se vrlo lako prepoznaju i što je najgore udruže. U suštini ovo je jednostavna piča o tome da ako prepoznamo neki problem i ne reagujemo na njega taj problem će rasti i ekksplodirati nam svima u lice. Moj film nije topla ljudska priča, on nije na kolosjeku savremenog bh. filma niti su likovi filma puni duše - kazao je Vuletić.

Glumica Dina Mušanović istakla je da se u bh. društvu duboko ukorijenio stav da je nasilje nad ženama, pa i muškarcima porodična stvar. Ona smatra da živimo u društvu koje je duboko ogrezlo u nasilje.

- Nadam se da će svako nakon odgledanog filma da razmisli o tome, da se sjeti gdje je viđao takve stvari i da učestvuju u velikoj borbi protiv porodičnog nasilja, da reaguje, prijavljuje kad zna da se događa nasilje u porodici. I da će da se shvati da to nije nešto što se dešava tamo nekome već svima oko nas - navela je Mušanović.

Distributer filma u kinima u BiH je Obala Art Centar.

 

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo