22.10.2024 / 10:34 Svijet - U Bejrutu

Izrael: Hezbolah skriva 500 miliona dolara u bunkeru ispod bolnice

Izrael: Hezbolah skriva 500 miliona dolara u bunkeru ispod bolnice
Foto: X
Izraelske odbrambene snage (IDF) deklasifikovale su obavještajne podatke o finansijskim centrima Hezbolaha.

Izrael je u nedjelju navečer proširio svoju kampanju protiv Hezbolaha pokrenuvši niz napada kako bi umanjio sposobnost grupe da finansira svoje operacije.

"Izraelske zračne snage izvele su niz preciznih napada na finansijska uporišta Hezbolaha", poručio je kontraadmiral Daniel Hagari, glasnogovornik IDF-a.

"Jedna od naših glavnih meta sinoć bio je podzemni trezor s desecima miliona dolara u gotovini i zlatu. Novac je korišten za finansiranje Hezbolahovih napada na Izrael", dodao je, ne precizirajući je li sav novac uništen u napadu.

Spomenuo je i bunker ispod bolnice u glavnom gradu Bejrutu koji je također navodno pun gotovine i zlata. Naglasio je da taj bunker još uvijek nije bio na meti IDF-a.

"Prema procjenama koje imamo, u ovom bunkeru je pohranjeno najmanje pola milijarde dolara u novčanicama i zlatu. Ovaj novac bi se mogao koristiti za obnovu države Liban", kazao je Hagari.


Predstavio je kartu koja prikazuje lokaciju bunkera, ispod bolnice Al-Sahel u južnom predgrađu Bejruta poznatom kao Dahijeh, gdje je Hezbolah uglavnom baziran. Pozvao je libanske vlasti i međunarodne organizacije da spriječe Hezbolah da koristi "novac za terorizam i napade na Izrael" te upozorio da izraelske zračne snage nadziru kompleks.

Dodao je da je Izrael u ratu s Hezbolahom, a ne s libanskim narodom, najavivši da IDF neće izvršiti udar na bolnicu. General-pukovnik Herzi Halevi, načelnik Glavnog štaba IDF-a, objavio je da je pogođeno više od dvadesetak ciljeva koji pripadaju Al-Qard Al-Hasanu, kompaniji povezanoj s Hezbolahom.

Al-Qard Al-Hasan je finansijska kompanija, službeno registrovana kao dobrotvorna organizacija, koja od 1980-ih nudi klijentima kredite u zamjenu za depozite u zlatu na beskamatnoj osnovi. Izrael optužuje Hezbolah da zarađuje od libanskih civila preko navedene kompanije.

Sjedinjene Države već dugo sankcionišu kompaniju, optužujući Hezbolah da je koristi kao paravan za prikrivanje svojih finansijskih aktivnosti i dobivanje pristupa međunarodnom finansijskom sistemu, javlja Index.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo