22.10.2024 / 08:43 Svijet - Isključivo za ukrajinsku vojsku

Britanija posuđuje skoro tri milijarde dolara Ukrajini u okviru kredita G7

Britanija posuđuje skoro tri milijarde dolara Ukrajini u okviru kredita G7
Foto: Arhiv
Britanija će posuditi Ukrajini 2,26 milijardi funti (2,94 milijarde dolara) u okviru puno većeg planiranog kredita od Grupe sedam svjetskih ekonomskih sila podržanog zamrznutom imovinom ruske centralne banke za pomoć pri kupovini oružja i obnovi oštećene infrastrukture.

Ministar odbrane John Healey izjavio je da će novac koji je donirala Britanija biti namijenjen isključivo za ukrajinsku vojsku i da bi se mogao koristiti za razvoj bespilotnih letjelica sposobnih putovati dalje od nekih projektila dugog dometa.

Healey je kazao da je korištenje britanskog udjela u zajmu G7 bilo dio dijaloga između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i premijera Keira Starmera u razgovorima u Londonu prije dvije sedmice i ministara obrane G7 u Italiji tokom vikenda.

Upitan hoće li Britanija dopustiti Ukrajini da iskoristi novac za kupovinu raketa Storm Shadow britanske proizvodnje za napade na ciljeve duboko u Rusiji, Healey je rekao novinarima: "Oni jako intenzivno razvijaju korištenje čak i dronova većeg dometa. Radit će s nama na tome kako će koristiti taj novac i na oružju koje im je najpotrebnije."

G7 je u junu najavio da će dati kredit od 50 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, servisiran profitom ostvarenim oko 300 milijardi dolara u ruskoj državnoj imovini imobiliziranoj na Zapadu.

Imovina je zamrznuta nedugo nakon što je Rusija pokrenula invaziju punog obima na Ukrajinu u februaru 2022. Rusija je u više navrata prijetila odmazdom za bilo kakvu upotrebu zamrznute ruske imovine za finansiranje Ukrajine, koju opisuje kao nezakonitu.

Razgovori o zajmu G7 ubrzavaju se jer zapadne zemlje žele osigurati finansiranje Ukrajine zbog zabrinutosti da bi se mogla smanjiti pomoć ukoliko republikanski predsjednički kandidat Donald Trump pobijedi na američkim izborima narednog mjeseca, prenosi Reuters.

Europska unija, u kojoj je blokirana većina ruske imovine, već je pristala dati 35 milijardi eura (38 milijardi dolara) kao dio udjela Unije.

Britanski doprinos povrh je 12,8 milijardi funti (16,61 milijardu dolara) koje je već dala za potporu Ukrajini.

Ministrica financija Rachel Reeves saopćila je da će jednokratni zajam biti otpušten u tranšama.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo