22.10.2024 / 08:50 Svijet - Veliki problem

Više od trećine djece u Meksiku je gojazno, Vlada donijela hitnu naredbu za sve škole

Više od trećine djece u Meksiku je gojazno, Vlada donijela hitnu naredbu za sve škole
Foto: Ilustracija
Direktori škola u Meksiku su od Vlade dobili rok od šest mejseci da postepeno ukinu proizvode „brze hrane“ u školama ili će dobiti novčane kazne.

Nova pravila se odnose na proizvode koje koriste već dvije ili tri generacije meksičkih učenika: zašećerene voćne napitke, čips, veštačke svinjske čvarke, zaljućeni slani kikiriki obložen sojom...

Direktori škola u kojima ostanu ti proizvodi dobit će novčane kazne u vrijednosti od 550 do 5.500 dolara, a dvostruko toliko za ponovljeni prekršaj, što je nekima od njih iznos skoro cijele godišnje plate, piše Danas.rs.

Najviše nezdrave hrane u Južnoj Americi jedu djeca u Meksiku i mnoga odatle dobijaju čak i do 40 posto ukupnog unosa kalorija, po Dječijem fondu UN koji je gojaznost djece označio kao hitan slučaj.

Meksičke vlasti kažu da je problem gojaznosti djece u njihovoj zemlji najgori na svijetu – jedna trećina djece ima prekomjernu težinu ili je gojazna.

Predsednica Klaudija Šejnbaum je rekla da će škole morati da djeci obezbijede da piju vodu umesto zašećerenih napitaka i da imaju zdravije grickalice, poput lepinjica od pasulja – takosa.

Međutim, velika većina od 255.000 škola u Meksiku nema besplatnu vodu za piće za učenike. Po izvještaju iz 2020. godine, česme s upotrebljivom vodom ima 10.900 škola što je svega četiri posto ukupnog broja.

Mnoge škole su u oblastima koje su toliko siromašne ili u tolikoj zabiti da nemaju ni propisne WC-e i struju.

U Meksike su od 2010. godine na prednjoj strani pakovanja hrane upozorenja ako hrana ima visoku sadržinu soli, šećera i masti. Škole sada ne bi smjele da učenicima nude proizvode s takvim upozorenjima, ali nije jasno kako će vlasti sprečiti ulične prodavce kod škola koji đake snabdijevaju baš zabranjenim proizvodima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo