22.10.2024 / 08:39 Svijet - Dobio izvinjenje

Japanac koji je nevin u zatvoru proveo 58 godina pušten na slobodu

Japanac koji je nevin u zatvoru proveo 58 godina pušten na slobodu
Foto: AP
Šef japanske policije lično se izvinio čovjeku koji je proveo 58 godina u zatvoru zbog zločina koji nije počinio.

Iwao Hakamada (88) čekao je pogubljenje više od 50 godina, prije nego što je oslobođen u ponovljenom suđenju prošlog mjeseca.

Okružni sud u Shizuoki zaključio je da su policija i tužioci sarađivali kako bi izmislili i podmetnuli dokaze protiv bivšeg boksera te da su upotrijebili nasilje kako bi ga prisilili na priznanje.

Takayoshi Tsuda, šef policije prefekture Shizuoke, posjetio je Hakamadu u njegovom domu kako bi mu se lično izvinio.

Stojeći ispred gospodina Hakamade, Tsuda se duboko naklonio i rekao: "Žao nam je što smo vam uzrokovali neizrecivu bol i teret tokom čak 58 godina. Užasno nam je žao".

Hakamada, koji je u lošem zdravstvenom stanju, odgovorio je: "Šta znači imati autoritet... Kada imate moć, ne biste trebali gunđati".

Hakamada je osuđen na smrt 1968. godine. Proglašen je krivim za ubistvo supruge i njihovo dvoje djece te svog bivšeg šefa. Izbjegao je pogubljenje zbog dugotrajnog postupka žalbi. Proveo je u zatvoru 27 godina kada je odbijena njegova prva žalba.

Druga žalba, koju je 2008. podnijela njegova sestra, odobrena je 2014. godine i naređeno je ponovno suđenje. Hakamada je postao svjetski rekorder jer niko nije tako dugo čekao na izvršenje smrtne kazne kao on.

Tokom novog suđenja pojavila su se pitanja oko odjeće umrljane krvlju za koju su istražioci rekli da pripada njemu, a pronađena je više od godinu dana nakon njegovog hapšenja.

Analizom je utvrđeno da uzorci krvi ne pripadaju Hakamadi, a hlače koje su tužitelji priložili kao dokaz bile su mu premale.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo