21.10.2024 / 19:30 Svijet - Američki predsjednik

Biden zabrinut zbog curenja povjerljivih dokumenata o izraelskom napadu

Biden zabrinut zbog curenja povjerljivih dokumenata o izraelskom napadu
Foto: Arhiv
Američki predsjednik Joe Biden zabrinut je zbog curenja povjerljivih dokumenata u kojima se detaljno opisuju pripreme Izraela za najavljeni uzvratni napad na Iran, saopštila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby rekao je da Bidenova administracija tek treba da utvrdi da li su dokumenti postali javni zbog curenja ili hakovanja, ali je rekao da Pentagon vodi istragu o tom pitanju koju predsjednik aktivno prati.

“Ostavićemo istragu da se odvija logičnim tokom“, kazao je Kirby i dodao:

"Predsjednik je i dalje duboko zabrinut zbog bilo kakvog curenja povjerljivih informacija u javni domen. To se ne bi smjelo dogoditi, i neprihvatljivo je kada se to dogodi. Tako da je duboko zabrinut zbog toga, i možete biti sigurni da će on aktivno pratiti napredak istrage kako bi se otkrilo kako se to dogodilo."

Dokumenti od 15. i 16. oktobra počeli su da kruže u petak nakon što ih je na Telegramu podijelio Middle East Spectator. Curenje je navodno došlo iz izvora unutar američke obavještajne zajednice.

Jedan od dokumenata, koji je navodno sastavila Nacionalna geoprostorno-obavještajna agencija Ministarstva odbrane, ukazuje na to da izraelski planovi uključuju premještanje municije.

"Izraelsko ratno vazduhoplovstvo nastavilo je rukovanje balističkim projektilima (ALBM), pokrivanje ​​operacija bespilotnim letjelicama i izvelo drugu vježbu angažovanja velikih snaga od 15. oktobra 2024. godine, prema analizi snimaka", navodi se u dokumentu.

Napominje se da je od 8. oktobra izraelsko vazduhoplovstvo rukovalo sa najmanje 16 ALBM Golden Horizon i više od 40 IS02 (Rocks) ALBM. U dokumentu se navodi da je rukovanje ALBM-om nastavljeno na aerodromu Hatzerim od 16. oktobra.

U drugom dokumentu se navodi da je dostavljen Agenciji za nacionalnu sigurnost i opisuje vježbe izraelskih vazdušnih snaga koje uključuju rakete vazduh-zemlja, za koje se takođe vjeruje da su priprema za napad na Iran.

Na pitanje novinara u petak da li dobro razumije šta bi izraelski odgovor na iranski napad balističkim projektilima 1. oktobra podrazumijevao, i kada će se to dogoditi, Biden je rekao:

"Da i da."

Iran je saopštio da je izveo oktobarski napad u znak odmazde za ubistvo Hamasovog bivšeg političkog lidera Ismaila Haniyeha u Teheranu u julu i ubistvo generalnog sekretara Hezbollaha Hassana Nasrallaha u Bejrutu prošlog mjeseca.

Iran je ispalio oko 200 projektila, a pogođeno je nekoliko lokacija u Izraelu, uključujući vojni objekat, alii nisu zabilježene žrtve.

Razmjena vatre između Tel Aviva i Teherana eskalirala je ove godine nakon što je Izrael bombardovao iransku ambasadu u Siriji 1. aprila, ubivši visokorangirane vojne zvaničnike. Iran je na taj napad odgovorio dvije sedmice kasnije lansiranjem stotina dronova i balističkih projektila na Izrael.

Gotovo sve su ih presreli Izrael, Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo