21.10.2024 / 12:55 Svijet - Kontroverzan potez

Soba za sigurnu konzumaciju droga uskoro u Engleskoj

Soba za sigurnu konzumaciju droga uskoro u Engleskoj

Engleska unutar sljedećih par sedmica u funkciju stavlja svoju prvu “sobu za sigurniju konzumaciju droga”, koja će ovisnicima omogućiti da u ustanovu, bez straha od hapšenja, unesu ilegalne narkotike i konzumiraju ih pod stručnim nadzorom, piše Sky News.

Na taj način vlasti pokušavaju smanjiti broj smrtnih slučajeva i “očistiti ulice”. Slične ustanove već postoje u Škotskoj, gdje je zabilježena najveća stopa smrtnosti od droga u Evropi, a situacija u gradu Glasgowu se opisuje kao epidemija.

Prošle godine su u Škotskoj 1172 osobe preminule zbog droge, opioidi poput heroina bili su zaslužni za 80 posto tih smrti. Reporteri Sky Newsa u Glasgowu su proveli jutro s ovisnikom Chrisom, 41-godišnjim bivšim slikarom i dekoraterom. Majka mu je bila ubijena 2007. godine, nakon čega su uslijedila dva desetljeća kriminala i konzumacije droge.

Chris je koračao ulicom, ponosno mašući špricom napunjenom smeđom tekućinom, dok su automobili prolazili naseljem. Novinarima je rekao da mu je trebalo manje od deset minuta da nabavi heroin, koji je platio 12 eura za 20 mililitara.

Pišu da je vidno očajan, govoreći da ga treba što prije “unijeti u sebe”, prenosi Jutarnji.hr.

To je i učinio u obližnjem grmlju pored parkirališta supermarketa, koje je bilo puno krvavih iskorištenih igli, zbog čega postoji ozbiljan rizik od zaraze opasnim infekcijama. Špricu je držao među zubima dok je povlačio hlače, tražeći mjesto za ubrizgavanje na potkoljenici i preponama.

- Stvarno je odvratno, ali moram to učiniti - rekao je reporterima Sky Newsa.

Vlasti vjeruju da bi ustanova za sigurniju konzumaciju droga mogla privući ovisnike i maknuti ih iz zabačenih uličica gdje im na svakom koraku prijeti moguća infekcija, u sterilno kliničko okruženje. Chris za sebe kaže da nije svetac i ne pretvara se da jest, potrebno mu je oko 1200 eura mjesečno za drogu, što financira krađom iz trgovina.

Ne vjeruje u vladin plan sigurnijih ustanova, objašnjavajući da će većina misliti kako je u pitanju zamka, jer ne postoji povjerenje u zvaničnike i policiju. Reporteri su nakon toga pitali Chrisa razmišlja li ikada o tome da mu jedna od tih šprica može biti posljednja.

- Da budem iskren prijatelju, to bi bio blagoslov. S obzirom kakav mi je sada život, umiranje se čini bolje - rekao je za Sky News.

Ideja o ustanovi za sigurniju konzumaciju droga prvi put je u Škotskoj bila razmatrana 2016. godine. Često je implementirana u drugim velikim evropskim gradovima, čiji zvaničnici tvrde da su ustanove pomogle u spašavanju života. Unatoč tome, percipirana je kao kontroverzna ideja i uz to nije jeftina. Svake godine se u Škotskoj u izgradnju novih ustanova ulaže gotovo tri miliona eura, ovisno o uspjehu one u Glasgowu.

Engleska brine hoće li ista ideja pozitivno utjecati na smanjenje broja smrtnih slučajeva i kako će funkcionirati saradnja s policijom. Oni koji se protive, smatraju da bi ustanove mogle umanjiti fokus s opasnosti droga i preusmjeriti ključne resurse.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo