21.10.2024 / 11:53 Regija - Zbog sigurnosti u školama

'Bijeli štrajk': Nastavnici u srbijanskim školama učenicima će upisivati samo petice

'Bijeli štrajk': Nastavnici u srbijanskim školama učenicima će upisivati samo petice
Ilustracija

Više od 10 000 prosvjetnih radnika srbijanskih srednjih i osnovnih škola od ponedjeljka je u bijelom štrajku jer srbijanske vlasti nisu do zadanog roka poboljšale sigurnost u školama odgovarajućim izmjenama zakona.

Prosvjetni radnici u Srbiji tražili su da se izmjenama zakona i pratećih propisa unaprijedi sigurnost u školama a nastavnicima garantuje učinkovita pravna zaštita od napada, kao i mogućnost da učenike koji se izrazito neprimjereno ponašaju bez odlaganja suspenduju sa sata i nastave.

Kako su danas saopćili iz Nezavisnog sindikata prosvjetnih radnika Srbije, zaposleni u školama "pokazuju sve veći interes da se do kraja polugodišta pridruže 'bijelom štrajku' kao novom načinu borbe za bolje uslove rada".

Tako će od danas nastavnici u srbijanskim školama učenicima upisivati samo petice, a ako zahtjevi prosvjetara ne budu ispunjeni do kraja polugodišta, takve ocjene bit će osnova za zaključivanje ocjena 'izvrstan 5', bez obzira na sve druge ocjene koje će se davati prema objektivnim kriterijima.

 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo