21.10.2024 / 10:40 Regija - Beograd

O'Brien : Važno je da se svi sporazumi postignuti o okviru dijaloga o normalizaciji odnosa poštuju

O'Brien : Važno je da se svi sporazumi postignuti o okviru dijaloga o normalizaciji odnosa poštuju
Foto: FENA

Pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Aziju James O'Brien kazao je kako je važno da se svi sporazumi postignuti u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova poštuju ali da nacrt statuta o Zajednici srpskih općina (ZSO) mora proći kosovski Ustavni sud.

"Zajednica srpskih općina je važan korak, bitno je napraviti napredak i prije nego što se ZSO formira. Važno je da ljudi normalno žive, da se registriraju brakovi, rođena djeca i na svemu tome radimo istodobno", kazao je O’Brien.

Također podsjetio je kako obaveze koje su Kosovo i Srbija preuzeli postoje od 2015., kada su prvi put potpisne ali kako moraju postojati i širi razgovor da Srbi na Kosovu budu integrisani kako na jugu, tako i na sjeveru.

"Obaveze postoje od 2015., kada su prvi put potpisne, ja ne mogu rok obećati, ali je najvažnije da Srbi žive kao normalni evropski građani", rekao je O’Brien za Radioteleviziju Srbije.

Srbija i Kosovo su pod okriljem Europske unije u aprilu 2013. godine u Bruxellesu potpisali sporazum o normalizaciji odnosa, ali u tom procesu izostaje napredak jer Priština inzistira na priznanju, dok Beograd ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova i smatra ga svojim teritorijem.

U februaru 2023. godine su obje strane u Bruxellesu prihvatile evropski plan za Kosovo, koju podupiru i Sjedinjene Države, a mjesec dana kasnije u Ohridu i aneks tog plana, no još se nisu približile rješenju, dok međusobne odnose prate stalne napetosti i uzajamne optužbe.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u nedjelju je nakon razgovora s pomoćnikom američkog državnog tajnika Jamesom O'Brienom ponovio opredijeljenost Srbije "ka integracijama u Europsku uniju".

"Ponovio sam opredijeljenost Srbije ka EU integracijama i reformama koje su neophodne za unapređenje saradnje s EU, ali sam i naglasio da je cijeloj regiji potrebna stabilna i predvidiva budućnost, uz jasne poruke Unije o proširenju", napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je također kazao kako je "duboko zabrinut zbog izazova s kojima se srpski narod svakodnevno suočava na Kosovu", te dodao da je izrazio spremnost za zajedničkim traženjem rešenja za održivu stabilnost zapadnog Balkana.

Istoga dana Vučić je razgovarao i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te je nakon razgovara kazao kako se nada da Srbija neće morati uvoditi sankcije Rusiji.

"Izrazio sam nadu, baš kao i prije dvije i po godine, da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji", rekao je Vučić te dodao kako je s ruskim predsjednikom razgovarao o opskrbi Srbije plinom tokom zime.

Srbija je rusku invaziju na Ukrajinu dočekala u potpunosti ovisna o plinu iz Rusije i uprkos pozivima EU, čija je kandidatkinja za članstvo, odbija uvesti sankcije Moskvi.

Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova dospio je u slijepu ulicu nakon novih napetosti na Kosovu nastalih zbog odluke kosovskih vlasti da zatvore pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje, a Evropska unija i Sjedinjene Države izrazile zabrinutost te upozorile Prištinu da ne povlači jednostrane poteze.

Novi sastanak pregovarača Kosova i Srbije u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Besnika Bislimija i Petra Petkovića s posebnim predstavnikom Europske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom bit će održan u četvrtak, 24. oktobra u Bruxellesu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo