21.10.2024 / 10:24 Regija - Tirana

BiH učestvuje na Regionalnom sastanku parlamentaraca o hrani i poljoprivredi

BiH učestvuje na Regionalnom sastanku parlamentaraca o hrani i poljoprivredi
Foto: FENA

Predsjedavajući Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić učestvovaće na Regionalnom sastanku predsjednika i članova parlamentarnih komisija/odbora za hranu i poljoprivredu u državama Evrope i centralne Azije, koji će 22. i 23. oktobra biti održan u Tirani.

Sastanak, na kome će, osim parlamentaraca iz cijelog regiona, učestvovati i predstavnici Evropskog parlamenta, eksperti Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), kao i predstavnici drugih međunarodnih organizacija koji se bave ovom oblašću, biće prilika za razmjenu mišljenja i znanja u vezi sa poljoprivredno - prehrambenim sistemima u Evropi i centralnoj Aziji, kao i za razmjenu primjera dobrih praksi u vezi sa ulogom parlamenata i parlamentarnih odbora u reagovanju na postojeće izazove koji utiču na poljoprivrednu proizvodnju i bezbjednost hrane.

Kako su saopćili organizatori, jedan od ciljeva sastanaka jeste i uspostavljanje bolje saradnje i umrežavanje parlamentaraca iz regiona s ciljem unapređenja pravnog okvira i parlamentarnog nadzora nad institucijama izvršne vlasti koje se bave poljoprivredom i budžetiranjem u ovoj oblasti.

Takođe, cilj ovog sastanka, koji se prvi put održava u ovom formatu, jeste i priprema za doprinos parlamenata i parlamentaraca iz regiona Evrope i centralne Azije predstojećem Globalnom parlamentarnom samitu protiv gladi, kao i stvaranje ključnih pretpostavki za ispunjavanje Ciljeva održivog razvoja (SDG) do 2030. godine, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo