21.10.2024 / 11:41 Svijet - Hans Kluge

WHO: Izrael se obavezao na medicinsku evakuaciju žena i djece iz Pojasa Gaze

WHO: Izrael se obavezao na medicinsku evakuaciju žena i djece iz Pojasa Gaze
Foto: Arhiv

Do 1.000 žena i djece kojima je potrebna medicinska zaštita bit će uskoro evakuirano iz Gaze u Evropu, izjavio je čelnik evropskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u komentarima objavljenim u ponedjeljak.

Izrael, koji drži pod opsadom ratom razorenu palestinsku teritoriju, "obavezao se na još 1.000 medicinskih evakuacija u sljedećih nekoliko mjeseci u Evropsku uniju - izjavio je Hans Kluge u intervjuu za AFP.

Kazao je da će evakuacije organizirati WHO - zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija - i uključene evropske zemlje.

U četvrtak su istražitelji UN-a saopćili da je Izrael namjerno napao zdravstvene ustanove u Gazi, te ubijao i mučio lokalno medicinsko osoblje, optužujući tu zemlju za "zločine protiv čovječnosti".

Rik Peeperkorn, predstavnik WHO za okupirane palestinske teritorije, izjavio je u maju da je oko 10.000 ljudi potrebno evakuirati iz Gaze radi hitne medicinske zaštite.

Svjetska zdravstvena organizacija za Evropu već je omogućila 600 medicinskih evakuacija iz Gaze u sedam evropskih zemalja od početka rata.

- To se nikada ne bi desilo da dijalog nismo održali (otvorenim). Isto vrijedi za Ukrajinu. Održavam (otvoren) dijalog sa svim partnerima- izjavio je Kluge.

Sada, 15.000 pacijenata oboljelih od HIV-a i AIDS-a u Donbasu, okupiranim teritorijima (Ukrajine), dobija lijekove za HIV-AIDS - izjavio je 55-godišnji Belgijanac na engleskom, naglašavajući značaj "nepolitiziranja zdravlja".

- Najbitniji lijek je mir - kazao je, napominjući da se zdravstvenim radnicima mora omogućiti da rade svoj posao u zonama sukoba.

Oko 2.000 napada registrirano je na zdravstvene centre u Ukrajini od ruske invazije u februaru 2022., sudeći po podacima WHO.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo