21.10.2024 / 07:50 Svijet - O ridruživanju EU

Neizvjestan ishod moldavskog referenduma, odlučuju glasovi iz dijaspore

Neizvjestan ishod moldavskog referenduma, odlučuju glasovi iz dijaspore
Foto: Agencije

Na nedjeljnom referendumu u Moldaviji o pridruživanju Evropskoj uniji, polovina glasača koji su izašli na birališta izjasnila se za opciju ZA, pokazali su prvi rezultati, ali konačan ishod glasanja još nije izvjestan.

Na osnovu 97,66 posto prebrojanih glasova, na stranici Centralne izborne komisije Moldavije je objavljeno da je 50 posto Moldavaca glasalo ZA uprkos pritiscima iz Rusije, prenosi Reuters.

Međutim, konačan ishod izjašnjavanja još nije izvjestan, jer su djelimični rezultati, koji su objavljeni prije nekoliko sati, pokazali da je 57 posto Moldavaca bilo neodlučno u vezi sa pristupanjem Uniji.

Analitičari ukazuju da su glasovi iz dijaspore, koja je uglavnom proevropski orijentisana, prebrojani na kraju što je, kako navode, dalo završni podstrek proevropskim težnjama, prenosi Tanjug.

Iako daleko od velikog uspjeha, rezultati glasanja idu u korist aktuelne proevropski nastrojene predsjednice Maie Sandu, koja se u nedjelju borila na istovremeno održanim predsjedničkim izborima kako bi zadržala svoju poziciju.

Ona je, na osnovu 97,7 posto prebrojanih glasova, dobila podršku 41,9 posto birača.

Moldavska predsjednica Maia Sandu osudila je u noći na ponedjeljak “napad bez presedana na demokratiju”, nakon što je, prema tadašnjim djelimičnim rezultatima, na referendumu vezanom uz ulazak u EU kao strateški cilj zemlje u vodstvu bio odgovor NE.

“Kriminalne grupe, djelujući u dogovoru sa stranim silama, neprijateljskim prema našim nacionalnim interesima, napale su našu zemlju desecima miliona eura, lažima i propagandom” kako bi “zarobile našu zemlju u neizvjesnosti i nestabilnosti”, rekla je evropski orijentirana predsjednica novinarima u Kišinjevu, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Takav odgovor iznenađenje je za mnoge jer je nekoliko nedavnih ispitivanja pokazivalo da je 63 posto građana za evropsku orijentaciju zemlje.

Kako prenosi BBC, referirajući se na raširene optužbe o kupovini glasova, iza čega navodno stoji Rusija, Sandu je također kazala da njena vlada ima “jasne dokaze” da je kupljeno 300.000 glasova, što je nazvala prevarom bez presedana.

“Čekamo konačne izborne rezultate i odgovorit ćemo snažnim odlukama”, navela je Sandu.

Kremlj je odbacio optužbe o kupovini glasova.

Moldavsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da se glasanje moralo produžiti u Moskvi te na dva izborna mjesta u Rumuniji i jednom u Francuskoj zbog velikog broja birača.

Na birališta se odazvalo 51 posto birača do trenutka njihova zatvaranja u 21 sat u nedjelju, te je na temelju toga referendum valjan.

Referendum i predsjednički izbori se smatraju testom spremnosti ove duboko podijeljene nacije da zadrži bliske veze sa Rusijom ili da započne potencijalno dugotrajan proces pridruživanja Evropskoj uniji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo