18.10.2024 / 13:17 Svijet - Nadžib Mikati

Libanonski premijer uputio rijetku kritiku Iranu

Libanonski premijer uputio rijetku kritiku Iranu
Foto: Profimedia
Libanonski privremeni premijer Nadžib Mikati danas je uputio rijetku kritiku Iranu i rekao da treba pozvati izaslanika Teherana zbog objavljenih komentara visokog iranskog zvaničnika da bi bio spreman pomoći u "pregovorima" za primjenu rezolucije UN-a o Libanonu.

 

Kritike Irana od najviših libanonskih zvaničnika nisu uobičajene, pogotovo s obzirom na to da Teheran sponzoriše moćnu libanonsku oružanu grupu Hezbollah, koja je trenutno uključena u borbe protiv izraelske vojske duž južne granice Libanona, prenosi HINA.

U intervjuu objavljenom u francuskom Le Figarou u četvrtak, predsjednik iranskog parlamenta Mohamad Baker Galibaf rekao je da bi njegova zemlja bila spremna "pregovarati" s Francuskom o primjeni Rezolucije Ujedinjenih naroda 1701.

Tom rezolucijom, kojom je okončan posljednji krug sukoba između Izraela i Hezbolaha 2006., poziva se da u južnom Libanonu ne smije biti drugog oružja osim onog libanonske vojske i međunarodnih mirovnih postrojba.

Libanonski premijer Mikati rekao je da je "iznenađen" komentarima, nazvavši ih "očiglednim miješanjem u libanonske poslove i pokušajem uspostave skrbništva nad Libanonom".

Mikati je rekao da su takvi pregovori isključivo pravo libanonske države i zatražio od libanonskog ministra vanjskih poslova Abdalaha Bou Habiba da pozove otpravnika poslova iranske ambasade u Bejrutu zbog Galibafovih komentara.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo