18.10.2024 / 13:15 Ekonomija - Prvi u FBiH

Tešanj: Adresni registar sa 16.000 kuća i zgrada dostupan na Google mapama

Tešanj: Adresni registar sa 16.000 kuća i zgrada dostupan na Google mapama
Foto: Ilustracija

Adresni registar Općine Tešanj sada je dostupan i na Google mapama, na kojima se nalaze adrese preko 16.000 objekata u tom gradu - potvrdio je Feni općinski načelnik Suad Huskić.

- Mi smo bili prva općina u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je implementirala ovakav sistem označavanja objekata, a naši su građani tom prilikom dobili besplatno pločice sa svojim kućnim brojevima. Brojeve su tada dobile i kuće, odnosno objekti koji nisu imali ni građevinske dozvole, jer se nekada, davno, dozvole nisu ni izdavale. Tako su svi objekti geo-locirani, a podatke smo imali u našoj elektronskoj bazi pa smo ih sada učinili dostupnim i na ovakav način - navodi Huskić.

Vaša adresa u Tešnju na Google mapi Adresni registar općine Tešanj od sada je dostupan na Google mapama. Preko 16000...

Posted by Suad Huskić on Petak, 18. oktobar 2024.

Kako je pojasnio, sada se adresa svake kuće ili zgrade u Tešnju koja ima pločicu s brojem može pronaći direktno, odnosno građani su dobili navigaciju do kuće.

- Ovo smo, prije svega, uradili zbog potrebe javnih službi - hitne pomoći, vatrogasaca, policije...Upravo će tim službama biti olakšane intervencije, odnosno dolazak na tačno željenu adresu, ali i građanima koji žele pronaći neku određenu kuću ili zgradu - kaže Huskić.

On je pozvao građane da ukoliko pronađu neke greške ili nedostatke na mapama, da to jave nadležnima u općini koji će komunicirati sa Google servisom te izvršiti ažuriranje podataka.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo