18.10.2024 / 16:14 Ekonomija - Direktor IDDEEA-e

Badnjević učestvovao na Regulatornom dijalogu o digitalnoj transformaciji

Badnjević učestvovao na Regulatornom dijalogu o digitalnoj transformaciji
Foto: IDDEEA BIH
Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Almir Badnjević, ...

... je na poziv  ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine učestvovao na ministarskom okruglom stolu u sklopu trećeg Regulatornog dijaloga o digitalnoj transformaciji između EU i zemalja Zapadnog Balkana, saopćila je IDDEEA BiH.

Na početku ovog događaja, na kojem su učestvovali ministri i zamjenici ministara iz Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova, Srbije i Crne Gore, obratio se i generalni direktor DG CONNECT-a, Roberto Viola.

Raspravljalo  o Zakonu o umjetnoj inteligenciji, koji će početi s primjenom od augusta iduće godine, uz podršku tima iz EU za primjenu zakona u zemljama zapadnog Balkana uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Badnjević je predstavio napredak Bosne i Hercegovine u uspostavi digitalnog "novčanika", čija je prva faza finansirana od EU Delegacije i GIZ-a, a vodi ga IDDEEA. Očekuje se da će građani BiH imati pristup ovom novčaniku do sredine naredne godine kroz pilot projekte.

Također, IDDEEA je pozvana da učestvuje u konzorciju "WE BUILD" u sklopu programa Digitalna Evropa, što će omogućiti saradnju s drugim evropskim zemljama na daljnjem razvoju ovog projekta.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo