17.10.2024 / 18:01 Svijet - Yahya Sinwar

Britanski i američki zvaničnici o mogućoj smrti vođe Hamasa

Britanski i američki zvaničnici o mogućoj smrti vođe Hamasa
Foto: Arhiva
Izraelski Kanal 12 dobio je potvrdu od višeg izraelskog dužnosnika da je vođa Hamasa Yahya Sinwar eliminisan.

Prethodno je objavljeno da izraelska vojska istražuje je li vođa Sinwar ubijen u napadu tokom operacija u Pojasu Gaze.

Sinwar, glavni arhitekt napada na Izrael 7. oktobra 2023. koji je pokrenuo rat u Gazi, imenovan je vođom Hamasa nakon atentata na tadašnjeg vođu Ismaila Haniju u Teheranu u augustu.

Britanski ministar obrane John Healey kaže da Ujedinjeno Kraljevstvo još uvijek čeka potvrdu Izraela da je vođa Hamasa ubijen.

"Ja neću oplakivati ​​smrt terorističkog vođe poput Sinwara - nekoga ko je odgovoran za teroristički napad 7. oktobra", poručio je.

Healey kaže da su on i britanska vlada svjesni kako je napad 7. oktobra "bio ne samo najmračniji, najsmrtonosniji dan za židovski narod od Drugog svjetskog rata, nego da je i uzrokovao više od godinu dana sukoba te nepodnošljivu razinu palestinskih civilnih žrtava".

Američki dužnosnici ne daju izjave o smrti vođe Hamasa i o tome kako će ta smrt utjecati na budućnost rata između Izraela i Hamasa. "Još ne znamo što će to donijeti", izjavio je neimenovani američki dužnosnik za CNN.

Državni tajnik Antony Blinken ranije je rekao da je "sudbina dogovora" o prekidu vatre i taocima u rukama Sinwara. Međutim, američki dužnosnici danas ne govore da će Sinwarova smrt značiti brzo sklapanje dogovora.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo