17.10.2024 / 14:37 Svijet - Predizborno obećanje

Melonina vlada proširila zabranu surogatstva, optužbe za kršenje ljudskih prava

Melonina vlada proširila zabranu surogatstva, optužbe za kršenje ljudskih prava
Foto: X

Grupe za ljudska prava i opozicione stranke u Italiji osudile su kao "nehumanu" novu zabranu parovima da idu u inostranstvo radi rađanja djeteta putem surogatstva.

Novi zakon, koji je predložila desničarska vladajuća stranka premijerke Giorgie Meloni, proširuje postojeću zabranu surogatstva u Italiji. Zakon cilja ljude kaznom do dvije godine zatvora i novčanom kaznom do milion eura, ako otputuju u zemlju gdje je praksa legalna kako bi dobili dijete putem surogatstva.

Zabrana, koja je bila jedno od predizbornih obećanja Melonine koalicije, usvojena je u Senatu u srijedu sa 84 glasa za i 58 protiv. Trenutno, procjenjuje se da oko 250 italijanskih parova godišnje odlazi u inostranstvo kako bi dobili djecu putem surogatstva.

Nakon glasanja, Meloni je zakon nazvala "pravilom zdravog razuma, protiv eksploatacije ženskog tijela i djece." Izjavila je: "Ljudski život nema cijenu i nije roba."

Dok Meloni u inostranstvu projektuje umjeren imidž, kritičari tvrde da na domaćem planu pokušava umiriti tvrdokorne desničare politikama vođenim identitetskom politikom.

Protivnici zakona tvrde da je to dio kampanje protiv reproduktivnih prava LGBTQ+ parova, kojima nije dozvoljeno da usvajaju ili koriste in vitro oplodnju u zemlji.

Alessia Crocini, predsjednica grupe "Dugine porodice", koja podržava LGBTQ+ roditelje, izjavila je da je to "ideološki zakon" koji je dio "desničarske križarske kampanje protiv raznovrsnih porodica."

Filomena Gallo iz Udruženja "Luca Coscioni", koje promoviše građanska prava, rekla je da je zakon "beskoristan, pa čak i štetan, ako je cilj zaštita ljudi i sprečavanje eksploatacije," te da ugrožava prava djece koja su već rođena putem surogatstva. Grupa je predložila gotovo sigurno neizvodiv alternativni zakon koji bi legalizovao surogatstvo bez profita.

Tokom debate u srijedu, Ilaria Cucchi, senatorka iz Alijanse zelenih i ljevice, rekla je: "Ovo je nehuman čin protiv roditelja i djece, koji samo pojačava stigmu i diskriminaciju."

Uvođenje surogatstva kao univerzalnog zločina uz genocid i terorizam je neustavno, rekla je, jer kažnjava djela koja su legalna u zemljama gdje su počinjena.

Međutim, pristalice zakona tvrde da je surogatstvo eksploatacija žena i uskraćuje djetetu pravo na prirodne roditelje.

Govoreći u Senatu u srijedu, Lucio Malan, senator iz Melonine stranke Braća Italije, izjednačio je surogatstvo s "trgovinom djecom" u kojoj "bogate porodice iskorištavaju žene u nevolji."

Dok opozicija tvrdi da brani djecu, rekao je, "mi mislimo da je najgora stvar koju možete učiniti djetetu to da ga lišite majke."

Desničarska stranka Liga tražila je još strože kazne za surogatstvo, prije nego što je početkom ove godine povukla te prijedloge.

Nakon glasanja, lider Lige Matteo Salvini je proslavio: "Praksa 'iznajmljivanja materica' postaje univerzalni zločin. Još jedno obećanje je ispunjeno. Pobjeda protiv sramnog biznisa milionera koji eksploatiše žene i pretvara djecu u robu."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo