17.10.2024 / 13:12 Svijet - EU regulacija imigracija

Grčki premijer: Trebamo migrante-radnike za berbu maslina

Grčki premijer: Trebamo migrante-radnike za berbu maslina
Foto: Agencija

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis izrazio je sumnju u prijedloge da bi EU mogla obrađivati zahtjeve za azil izvan bloka — te dodao da Grčkoj zapravo trebaju radnici migranti za berbu maslina.

"Moram biti oprezan ovdje. Ovo je bilateralni dogovor," rekao je Mitsotakis za Financial Times u četvrtak, referirajući se na sporazum Italije s Albanijom o uspostavljanju centara za pritvor u toj zemlji van EU za muške migrante koji dolaze morem, prenosi Politico.

"Ne znam da li bi se to moglo ponoviti na evropskom nivou," dodao je. "Također moramo vidjeti da li to uopće funkcioniše. Ovi ljudi su obrađeni prema italijanskom zakonu o azilu, i šta god da se desi s njima, na ovaj ili onaj način, biće vraćeni u Italiju.

"Ako bismo to radili na evropskom nivou... gdje bi oni otišli?" upitao je.

Prema sporazumu postignutom 2023. godine, Tirana je pristala da Rim može svake godine poslati do 36.000 muških migranata koji su zaustavljeni u međunarodnim vodama u dva centra za obradu azila u sjevernoj Albaniji, gdje će im se zahtjevi za azil ubrzano obrađivati i biti deportovani ako budu odbijeni.

Sporazum — koji slijedi još strožiji britanski plan, koji je u međuvremenu obustavljen, za slanje migranata trajno u Ruandu — dobio je opreznu podršku predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, koja je rekla da iz njega mogu izvući "pouke".

Petnaest drugih država članica EU napisalo je Komisiji zahtjev tražeći da istraži slične modele, dok je Nizozemska ove sedmice navodno istraživala mogućnost slanja odbijenih tražitelja azila u Ugandu. Očekuje se da će migracije biti najvažnije pitanje na dnevnom redu samita Evropskog vijeća u četvrtak u Briselu.

No, iako je suzbijanje ilegalnih migracija ključno za lidere, Mitsotakis je rekao da bloku također očajnički trebaju radnici kako bi popunili radnu snagu koja stari.

"Ako želite izgraditi veliku ogradu, trebate i velika vrata," rekao je Mitsotakis. "Ko će brati naše masline? Mi smo kontinent koji se smanjuje, i svi prepoznajemo da ćemo, kako bismo održali svoju produktivnost, trebati radnu snagu, nekvalifikovanu ili kvalifikovanu."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo