16.10.2024 / 23:02 Svijet - Yoav Gallant

Izraelski ministar: Macron je sramota za Francusku

Izraelski ministar: Macron je sramota za Francusku
Foto: IDF

Visoki izraelski ministar oštro je napao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u srijedu, nazvavši ga "sramotom" nakon što su izraelske kompanije blokirane da učestvuju na francuskom sajmu oružja.

Ministar odbrane Yoav Gallant nazvao je Macrona "sramotom za francusku naciju i vrijednosti slobodnog svijeta" u izjavi na društvenim mrežama nakon što je francuska vlada odlučila zabraniti izraelskim kompanijama da izlažu svoje vojne proizvode na sajmu Euronaval u Parizu sljedećeg mjeseca.

"Odluka da se diskriminišu izraelske odbrambene industrije u Francuskoj po drugi put... pomaže neprijateljima Izraela tokom rata," rekao je Gallant, referirajući se na raniju odluku francuske vlade da isključi izraelske kompanije s drugog sajma oružja u junu.

Optužio je Francusku da "dosljedno provodi neprijateljsku politiku prema jevrejskom narodu."

"Nastavit ćemo braniti našu naciju od neprijatelja na sedam različitih frontova i boriti se za našu budućnost — sa ili bez Francuske," rekao je Gallant.

Ove oštre primjedbe su najnovija eskalacija u ratu riječi između Macrona i izraelske vlade, dok Izrael pojačava vojne napade u Libanu i Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu uzvratio je Macronu u utorak nakon što je francuski lider rekao da Netanyahu "ne smije zaboraviti da je njegova zemlja stvorena odlukom UN-a" tokom zatvorenog sastanka vlade.

"Podsjetnik predsjedniku Francuske: Državu Izrael nije osnovala UN-ova rezolucija, već pobjeda ostvarena u Ratu za nezavisnost krvlju heroja boraca, od kojih su mnogi bili preživjeli Holokausta — uključujući one iz Višijevskog režima u Francuskoj," rekao je Netanyahu u izjavi.

Macron je više puta pozvao na primirje u Gazi i ranije ovog mjeseca zahtijevao da zemlje prestanu isporučivati oružje koje Izrael koristi za ciljanje opkoljene enklave. Ovaj poziv izazvao je oštru osudu Netanyahua, koji je osudio zapadne lidere koji traže embargo na oružje.

"Sram ih bilo," rekao je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo