16.10.2024 / 21:43 Svijet - Samita u Briselu

EU i Vijeće za saradnju u Zalivu osudili napade na misije UN-a

EU i Vijeće za saradnju u Zalivu osudili napade na misije UN-a
Foto: X

Evropska unija (EU) i Vijeće za saradnju u Zalivu u srijedu su saopćili da osuđuju sve napade na misije Ujedinjenih nacija (UN), izražavajući posebno ozbiljnu zabrinutost zbog nedavnih napada Izraela na mirovne snage UN-a u Libanu (UNIFIL).

- Izuzetno smo zabrinuti opasnom eskalacijom u Libanu, potvrđujemo našu podršku libanskom narodu - naveli su EU i Savjet za saradnju u Zalivu (GCC) u zajedničkoj izjavi nakon njihovog prvog samita održanog u Briselu, javlja Anadolija.

Oni su takođe izrazili svoju najveću zabrinutost zbog nedavnih događaja u Izraelu, Gazi, Zapadnoj obali, kao i izraelskim operacijama tamo, navodeći da oštro osuđuju nasilje ekstremističkih doseljenika na Zapadnoj obali, uključujući istočni Al-Quds/Jerusalim.

U saopćenju se poziva na provođenje Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 2735, “uključujući trenutni, potpuni i potpuni prekid vatre, oslobađanje talaca, razmjenu palestinskih zarobljenika, kao i neposredan i nesmetan humanitarni pristup civilnom stanovništvu”.

EU i Vijeća za saradnju u Zalivu potvrdili su predanost rješenju o dvije države za Bliski istok, ističući i da "akcije koje slabe palestinske vlasti moraju prestati".

Očekuje se da će se samit, kojim kopredsjedavaju predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani, kao rotirajući predsjednik Vijeća za saradnju u Zalivu, fokusirati na različita pitanja, uključujući zajedničke ključne globalne izazove, ekonomsku saradnju, trgovinu i ulaganja, energiju, održivost i klimu.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo