16.10.2024 / 20:54 Svijet - Jedinica Egoz

Napetosti u izraelskoj vojsci: Vojnici kritikuju odluke komandanta u sukobu s Hezbollahom

Napetosti u izraelskoj vojsci: Vojnici kritikuju odluke komandanta u sukobu s Hezbollahom
Foto: IDF

Izraelske novine Yedioth Ahronoth izvijestile su da su vojnici jedinice Egoz, koja se bori na jugu Libana, ušli u „teške rasprave“ s komandantima ove jedinice.

Novine su od izraelske vojske prenijele da su se vojnici žalili na odluku koju je donio jedan od komandanata na terenu. Odluka je dovela do direktnog sukoba s borcima jedinice Radwan, elitne jedinice Hezbollaha, u kom su vojnici jedinice Egoz ubijeni ili ranjeni.

Prema novinama, vojnici su u razgovoru sa svojim komandantima izrazili ozbiljne strahove zbog načina na koji se u jedinici donose odluke na profesionalnom i ličnom nivou, uključujući uslove vojne službe i metode napada na određene ciljeve tokom posljednjih sukoba s Hezbollahom.

Pojašnjeno je da je napetost između vojnika jedinice Egoz i njihovih komandanata, kao i frustracija koju osećaju vojnici, posljedica teških borbi na početku kopnene operacije u Libanu, koja je uslijedila kao vrhunac operacija izraelske vojske protiv Hezbollaha.

Vojnici su tražili pojašnjenja i promjenu načina na koji njihovi novi komandanti donose odluke, prije nego što se od njih ponovo zatraži da se bore preko granice, prenosi Al Jazeera.

Ove nesuglasice su se pojavile posljednjih dana, kada je došlo do preraspoređivanja oficira u jedinici kako bi zamijenili one koji su poginuli ili ranjeni u teškom sukobu s Hezbollahom na jugu Libana.

Egoz je specijalizirana pješadijska jedinica koja pripada brigadi komandosa izraelske vojske, koja ovu jedinicu smatra jednom od svojih elitnih jedinica. Poznata je kao Jedinica 621, a naziv Egoz je akronim za „antigerilsko i ratovanje malih razmjera“. Smatra se da se nalazi na čelu snaga koje se suočavaju s Hezbollahom.

Jedinica je osnovana 1995. godine s ciljem borbe protiv Hezbollaha. Nakon povlačenja Izraela iz Libana 2000. godine, svoje operacije je preusmjerila na Zapadnu obalu i Pojas Gaze.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo