16.10.2024 / 21:20 Svijet - Bolje od predviđenog

Velika Britanija ima najnižu inflaciju u posljednje tri godine

Velika Britanija ima najnižu inflaciju u posljednje tri godine
Foto: Pexels
U Velikoj Britaniji inflacija je u septembru prvi put od aprila 2021. pala ispod ciljane stope od dva posto.

Godišnji rast potrošačkih cijena, mjeren indeksom potrošačkih cijena (CPI), iznosio je 1,7 posto, dok je u augustu iznosio 2,2 posto. Inflacija je bila niža od predviđanja analitičara.

Analitičari su očekivali da će se septembarska inflacija na Otoku zaustaviti na 1,9 posto, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Zavod za statistiku pad inflacije uglavnom pripisuje oštrom padu cijena goriva i avionskih karata.

Cijene motornih goriva i maziva pale su u septembru na godišnjoj razini za 10,4 posto, podaci su britanskog statističkog ureda ONS, dok su niže cijene avionskih karata zbog rasprodaja koje su uslijedile krajem ljeta pridonijele padu od pet posto. kategoriju troškova zračnog prijevoza.

Prošli je mjesec, pak, prvi put od marta ove godine u domaćinstvima došlo do ubrzanja inflacije hrane i bezalkoholnih pića. Ta je cijena porasla s 1,3 posto u augustu na 1,9 posto u septembru, zbog oštrog rasta cijena mlijeka, sira, jaja i voća.

Britanska vlada koristi rujansku inflaciju kako bi odlučila o nizu poreznih i rashodnih promjena za iduću godinu, što znači da će tamošnji državni primici sljedeće godine porasti za 1,7 posto, a time će državne penzije idućeg aprila porasti za 4,1 posto, prenosi SEEbiz.

Kako javlja dpa, najnoviji podaci o inflaciji mogli bi povećati pritisak na Banku Engleske da dodatno smanji kamatne stope. Očekuje se da će Bank of England intervenirati sljedeći mjesec nakon što je smanjila troškove posudbe za 0,25 postotnih bodova na pet posto u odnosu na 16-godišnji vrhunac u augustu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo