16.10.2024 / 14:47 Politika - Skupština KS

Bandić: Znam dva ubistva za koja drugi leže u zatvoru; Reagovao Okerić

Bandić: Znam dva ubistva za koja drugi leže u zatvoru; Reagovao Okerić
Muamer Bandić i Elvedin Okerić

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Muamer Bandić (Stranka za BiH) na današnjoj sjednici osvrnuo se na trenutnu sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo, izražavajući zabrinutost zbog pristupa vlasti koja se, prema njegovim riječima, previše fokusira na statistiku umjesto na konkretne akcije.

Bandić je ukazao na temu nabavke borbenih vozila za Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, pitajući se koliko je to zaista korisno u smanjenju kriminala.

"Pričate o nabavci borbenih vozila. Koliko ste smanjili kriminal? Ne trebaju vam borbena vozila, nemojte mi govoriti o statističkim podacima. Recite mi o stanju u kojem se kanton nalazi. Borbena vozila vam ne trebaju da otkrijete ko je ubio Dženana Memića. Treba nam malo hrabrosti da se razračunamo s onima koji znaju ko je sudjelovao u tom ubistvu", naglasio je Bandić i istakao da vlast nema hrabrosti da se suoči s problemima koji su evidentni, te da opremanje policije ne može zamijeniti integritet institucija.

"Integritet policije se ne vraća na taj način s borbenim vozilima. Šta ste uradili? Pa ja sad znam dva ubistva za koja drugi ljudi leže u zatvoru, ili su osuđeni i trebaju da leže", kazao je Bandić.

Njegove riječi izazvale su reakciju predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića, koji je pozvao nadležne institucije da preduzmu akciju.

"Javno je izgovorio da zna za dva ubistva. Pozivam nadležne institucije da pozovu Bandića da da izjavu o ovim okolnostima, ako ima bilo kakva saznanja koja je naveo javno. Moramo biti odgovorni", poručio je Okerić.

Bandić je dodao kako presude same po sebi ne znače pravdu, ukazujući na složenost pravnog sistema.

"Vi znate da vaš kolega iz vaše stranke, koji je sada dobio određenu funkciju, da se u slučaju ubistva njegove supruge vodi proces protiv osoba koje nisu učestvovale u krivičnom djelu", kazao je Bandić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo