16.10.2024 / 14:44 Svijet - Kijev

Zelenski predstavio Plan pobjede u ukrajinskom parlamentu

Zelenski predstavio Plan pobjede u ukrajinskom parlamentu
Foto: Agencije
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski predstavio je u srijedu svoj dugo očekivani Plan pobjede u ukrajinskom parlamentu, ...

... pozivajući svoju ratom iscrpljenu zemlju da ostane jedinstvena u nesigurnom trenutku uoči predsjedničkih izbora svog ključnog saveznika SAD-a 5. novembra.

Dok ruske trupe napreduju na istoku i prijeti sumorna zima nestašice struje, ukrajinski čelnik poručio je zastupnicima da njegov plan sadrži pet glavnih tački koje se oslanjaju na saveznike Kijeva, uključujući bezuvjetni poziv za pridruživanje NATO-u i konkretnu pomoć u naoružanju

- Zajedno s našim partnerima moramo promijeniti okolnosti kako bi rat prestao. Bez obzira što Putin želi. Svi moramo promijeniti okolnosti tako da Rusija bude prisiljena na mir - poručio je zastupnicima i najvišim zvaničnicima.


Njegova treća tačka naglašava potrebu da Ukrajina stekne nenuklearni kapacitet odvraćanja za koji je kazao da bi bio dovoljan da uništi rusku vojnu moć. Nije elaborirao, ali je izjavio da postoji tajni dodatak koji ne može otkriti.

Plan, kazao je, također predviđa ulogu Zapada u odbrani prirodnih mineralnih resursa Ukrajine od ruskih napada, kao i obećanja o poslijeratnoj obnovi.

Govoru je prisustvovao njegov najviši vojni, obavještajni i politički vrh, kao i zastupnici, od kojih su neki povremeno ustajali kako bi zapljeskali.

Kremlj je saopćio da je prerano za detaljnije komentiranje plana Zelenskog, ali da se Kijev mora "otrijezniti" i shvatiti besmislenost politike koju vodi, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo