16.10.2024 / 13:52 Svijet - Euronaval

Francuska zabranila izraelskim kompanijama učešće na sajmu vojne opreme

Francuska zabranila izraelskim kompanijama učešće na sajmu vojne opreme
Foto: X
Francuska je odlučila zabraniti izraelskim kompanijama učestvovanje na sajmu Euronaval koji počinje početkom novembra, prema izvoru koji je upoznat s ovom situacijom, izvijestio je Politico.

Izraelske delegacije moći će prisustvovati događaju, ali izvođači ne smiju izlagati svoju vojnu opremu na štandovima, dodao je izvor.

Ova francuska zabrana na Euronavalu posljednja je u diplomatskom sukobu između predsjednika Emmanuela Macrona i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji traje već neko vrijeme, dok izraelska vojska pojačava napade u Gazi i Libanu.

Odluka je donesena u utorak, a prvi ju je objavio The Wall Street Journal. Ovo je drugi put u nekoliko mjeseci da su izraelske odbrambene kompanije isključene iz učestvovanja na vojnom sajmu u Francuskoj.

U junu je Pariz zabranio njihov nastup na Eurosatoryju, jednom od najvećih svjetskih sajmova vojne opreme za kopnenu vojsku. Kasnije je sud poništio tu odluku, ali prekasno da bi izraelske kompanije mogle prisustvovati.

Euronaval, koji će se održati od 4. do 7. novembra u predgrađu Pariza, jedan je od najvećih evropskih sajmova usmjerenih na pomorsko ratovanje i ugostit će tvrtke poput BAE Systems, Naval Group, Fincantieri i KNDS. Prema web stranici sajma, sedam izraelskih odbrambenih izvođača bilo je planirano za izlaganje svojih proizvoda, uključujući kompanije poput Rafaela, Elbit Systems i Israel Aerospace Industries.

U posljednjih nekoliko sedmica, Macron je više puta pozvao zemlje da prestanu isporučivati oružje izraelskoj vladi ako se koristi u Gazi i Libanu, te je u utorak, iza zatvorenih vrata, izjavio kako Netanyahu ne bi trebao "zanemariti odluke Ujedinjenih naroda" jer je "njegova zemlja stvorena odlukom UN-a".

Obje ove intervencije izazvale su nezadovoljstvo kod Netanyahua.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo