16.10.2024 / 09:37 Svijet - Shengjin

Albanija primila prvu grupu migranata iz Italije spašenih na moru

Albanija primila prvu grupu migranata iz Italije spašenih na moru
Foto: Ilustracija
Italijanski brod pristao je danas u albanskoj luci Shengjin kako bi doveo prvu grupu od 16 migranata čiji će zahtjevi za azil biti obrađeni u Albaniji, prenosi Anadolija.

Brod Libra napustio je italijansku luku Lampedusa u ponedjeljak, s 10 muškaraca iz Bangladeša i šest iz Egipta, koji su spašeni na moru nakon što su krenuli iz Libije.

U Shengjinu će biti obavljena identifikacija i zdravstveni pregledi migranata. U Italiju će moći ući samo oni čiji zahtjevi budu odobreni.

Prošle sedmice Italija je službeno otvorila dva centra u Albaniji za obradu zahtjeva za azil.

Italija je saopćila da ne planira razdvajati porodice te da će primiti žene, djecu, starije, bolesne osobe i žrtve mučenja.

Prema petogodišnjem sporazumu koji su prošlog novembra potpisali italijanska premijerka Giorgia Meloni i albanski premijer Edi Rama, do 3.000 migranata koje italijanska Obalna straža uhvati u međunarodnim vodama svaki mjesec bit će smješteno u Albaniji.

Ovaj kontroverzni sporazum o prebacivanju tražitelja azila u zemlju koja nije članica Evropske unije pohvalile su neke države koje, poput Italije, nose veliki teret migranata. Međutim, grupe za ljudska prava kritizirale su sporazum, upozoravajući na moguća kršenja ljudskih prava.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo