16.10.2024 / 08:40 Svijet - Berlin

Povećavaju se ruska špijunaža i sabotaža u Njemačkoj

Povećavaju se ruska špijunaža i sabotaža u Njemačkoj
Ilustracija

Njemačke obavještajne službe upozoravaju na „agresivno djelovanje ruskih obavještajnih službi“.

Kremlj smatra Zapad, a time i Njemačku, protivnikom, a krajem decenije biće kadrovski i materijalno sposoban za napad.

Njemačke obavještajne službe upozoravaju na sve veće ruske aktivnosti u Njemačkoj, rečeno je na javnom saslušanju Parlamentarnog kontrolnog odboraBundestaga.

„Posmatramo agresivno djelovanje ruskih obavještajnih službi. Posebno se povećavaju ruska špijunaža i sabotaža u Njemačkoj, kako po kvalitetu, tako i po kvantitetu“, izjavio je Tomas Haldenvang, predsjednik Savezne kancelarije za zaštitu ustava (BfV) odnosno unutrašnje tajne službe, prenosi DW.

Haldenvang je u ovom kontekstu spomenuo i požar u jednoj avionskoj pošiljci u DHL-ovom logističkom centru u julu. Njemačka je tada za dlaku izbjegla pad aviona. On je objasnio da je samo zahvaljujući srećnim okolnostima pošiljka ostala na zemlji u DHL-ovom logističkom centru u Lajpcigu, pa se nije zapalila tokom leta.

Prema informacijama novinske agencije dpa, slučajnost se sastojala u tome što je nastavak leta iz baltičkih zemalja bio pomjeren u Lajpcigu. Paket je sadržao zapaljivi uređaj koji se aktivirao i zapalio kontejner sa pošiljkom. U bezbjednosnim krugovima se vjeruje da je incident povezan sa ruskom sabotažom.

„Kremlj vidi Zapad, a time i Nemačku, kao protivnika“, upozorio je i Bruno Kal, predsjednik Savezne obavještajne službe za inostranstvo (BND), osvrnuvši se na rat u Ukrajini. Aktivnosti Moskve dostigle su do sada neviđen nivo. „Putin će testirati crvene linije Zapada“, rekao je.

On je upozorio da će Rusija najkasnije krajem ove decenije biti kadrovski i materijalno sposobna za napad na Zapad.

Predsjednica Vojne obaveštajne službe (MAD), Martina Rozenberg, ukazala je na zabrinjavajuće veliki broj pokušaja špijuniranja tzv. kritične infrastrukture, što zahtjeva pojačanu budnost.

„Bundesver je pri tome posebno u fokusu. Bilo da je riječ o ispitivanju njemačkih isporuka oružja Ukrajini, planova za obuku ili odbrambenih projekata, ili o sabotažama koje imaju za cilj širenje osjećaja nesigurnosti“, rekla je Rozenberg.

Sve tri obavještajne agencije su naglasile da je neophodno da bezbjednosne službe budu opremljene odgovarajućim ovlašćenjima kako bi mogle da se suprotstave prijetnjama.

Rozenberg je izjavila da se nada „prilagođavanju zakona stvarnosti, kako bismo mogli što bolje da obavljamo svoj zadatak.“ Slično se izrazio i šef BND-a, Kal. Haldenvang je naglasio potrebu za tijesnom saradnjom svih obavještajnih službi i bezbjednosnih organa.

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nensi Fazer (SPD) već je u nedjelju na ARD-u izjavila da se špijunaža i sabotaža od strane Rusije ne smiju potcijeniti i naglasila da postoji značajan porast takvih incidenata: „Vidimo veliku prijetnju od strane Rusije“, rekla je Fezer.

Zbog toga su i mjere odbrane pooštrene. Kao primjer, navela je planirano stacioniranje specijalne jedinice njemačke Savezne policije GSG 9 na Baltičkom moru. Takođe, vojne baze Bundesvera moraju biti bolje zaštićene. Ministarstvo unutrašnjih poslova zahtijeva i veća ovlaštenja kako bi se suprotstavilo sajber napadima iz Rusije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo