15.10.2024 / 18:22 Svijet - Odmazda

Izraelski mediji: Netanyahu dogovorio plan osvete Iranu

Izraelski mediji: Netanyahu dogovorio plan osvete Iranu
Foto: Profimedia
Izraelski mediji javljaju da su se premijer te zemlje Benjamin Netanyahu, ministar odbrane Yoav Gallant i drugi ministri dogovorili o načinu i vremenu odmazde Iranu za nedavni napad stotinama balističkih raketa, prenosi agencija Anadolija.

Izraelska državna televizija KAN javlja da su Netanyahu i Gallant odluku donijeli nakon konzultacija s resornim ministrima. Plan odmazde tek treba biti predstavljen izraelskom ratnom kabinetu, koji bi ga trebao službeno odobriti.

Podsjetimo, Gallant je nedavno rekao da će "uskoro odgovoriti" Iranu na raketne napade i da će odgovor biti "definitivan i smrtonosan". Iran je, podsjetimo, prvog oktobra izveo dosad najveći vojni napad na Izrael.

Iranci su lansirali stotine balističkih projektila na Izrael, pri čemu je veći dio srušen uz pomoć američkih snaga i drugih saveznika. Izrael je najavio da će odgovoriti na taj napad.

Washington je, podsjetimo, nedavno potvrdio da će Izraelu poslati bateriju odbrambenog raketnog sistema THAAD, koji mnogi smatraju najboljim takvim sistemom na svijetu.

Odbrambeni sistem THAAD jedno je od najmoćnijih proturaketnih oružja američke vojske, sposobno presresti balističke projektile na udaljenostima od 150 do 200 kilometara i s gotovo savršenom stopom uspješnosti tokom testiranja.

Jedna od takvih baterija sada stiže u Izrael kako bi pomogla u jačanju ionako impresivne sposobnosti te zemlje da se suprotstavi nadolazećim projektilima nakon iranskih napada na Izrael 13. aprila i ponovno 1. oktobra, tvrdi Pentagon. Ali za to su mu potrebni američki vojnici na terenu.

Američka vojska poslat će oko 100 vojnika u Izrael da upravljaju baterijom. Iran je obavijestio SAD da će uzvratiti na svaki novi napad Izraela, rekao je u subotu iranski izvor za CNN.

Izrael već ima brojne proturaketne sisteme dizajnirane za obaranje nadolazećih projektila. Davidova praćka, zajednički projekt izraelskog RAFAEL Advanced Defense Systema i američkog odbrambenog diva Raytheona, koristi kinetičke "hit-to-kill" presretače Stunner i SkyCeptor za uništavanje ciljeva udaljenih i do 300 kilometara.

Iznad Davidove praćke dolaze izraelski sistemi Arrow 2 i Arrow 3, razvijeni u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama. Arrow 2 koristi fragmentacijske bojeve glave za uništavanje nadolazećih balističkih projektila u njihovoj završnoj fazi - dok poniru prema svojim ciljevima - u gornjoj atmosferi. Arrow 3 koristi "hit-to-kill" tehnologiju za presretanje nadolazećih balističkih projektila u svemiru, kao što THAAD može činiti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo