15.10.2024 / 17:21 Svijet - Pojačavanje pritiska

U izraelskim vojnim napadima na Pojas Gaze ubijeno 50 Palestinaca

U izraelskim vojnim napadima na Pojas Gaze ubijeno 50 Palestinaca
Foto: Arhiva
U izraelskim vojnim napadima ubijeno je najmanje 50 Palestinaca širom Pojasa Gaze dok su izraelske snage pojačale svoj pritisak oko Jabalije na sjeveru enklave u utorak, u jeku žestokih sukoba s borcima pod vodstvom Hamasa.

Palestinski zdravstveni zvaničnici saopćili su da je najmanje 17 osoba poginulo u izraelskoj vatri u blizini Al-Falouja u Jabaliji, najvećem od osam izbjegličkih kampova u Gazi, dok je deset poginulo u Bani Suhaili u istočnom Khan Younisu na jugu enklave kada je izraelski projektil pogodio kuća.

Tokom dana u izraelskom zračnom napadu uništene su tri kuće u predgrađu Sabra u gradu Gazi, a lokalna služba civilne zaštite saopćila je da je izvukla dva tijela iz ruševina, dok se potraga nastavila za 12 osoba za koje se vjeruje da su bili u kućama u to vrijeme.

Osam ih je ubijeno kada je pogođena kuća u kampu Nuseirat u centralnoj Gazi.

Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je da je jedan liječnik ubijen kada je pokušao pomoći ljudima ranjenim u izraelskim napadima u Al-Falouji u Jabaliji. Dodaje se da je nekoliko medicinara ranjeno kada se njihovo vozilo hitne pomoći našlo pod izraelskom vatrom u sjevernom i južnom pojasu Gaze.

Jabalija je bila u središtu izraelske ofanzive duže od deset dana, a vojnici su se vraćali u područja na sjeveru koja su bila pod žestokim bombardovanjem u prvim mjesecima jednogodišnjeg rata.

Operacija je izazvala zabrinutost među Palestincima i agencijama UN-a da Izrael želi uništiti mještane sa sjevera prenaseljene enklave, optužbe koje je odbacio. Mještani kažu da su izraelske snage uništile desetak kuća u proteklih deset dana.

U utorak je izraelska vojska saopćila da su vojnici ubili desetke boraca u području Jabalia tokom proteklog dana, uključujući jedinicu koja je na njih ispalila protivtenkovski projektil.

Ured Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopćio je kako se čini da izraelska vojska "potpuno odsijeca sjevernu Gazu od ostatka Pojasa Gaze".

- Porodice u Gazi suočavaju se sa nezamislivim strahom, gubitkom voljenih, zbunjenošću i iscrpljenošću. Ljudi moraju biti u mogućnosti pobjeći sigurno, bez suočavanja s daljnjom opasnošću – izjavio je Adrian Zimmerman, čelnik delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) za Gazu, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo