15.10.2024 / 12:45 Svijet - Beč

Drveni moduli s krevetima zamijenit će odjel za pacijente u najvećoj austrijskoj bolnici

Renoviranje bolnica koje ostaju i dalje u funkciji uvijek predstavlja izazov, a to je posebno slučaj u najvećoj bolnici u Austriji, Općoj bolnici (AKH) u Beču.

Kako bi se što prije oslobodio prostor, AKH je odlučio izgraditi novi odjel s krevetima, izrađen od drvenih modula.

Novu jedinicu za pacijente gradi građevinska firma Lieb Bau Weiz iz istočne Štajerske. Veći dio objekta unaprijed je izgrađen, a u Beču se sastavlja i učvršćuje s velikom preciznošću.

Do sada je postavljeno 90 modula, pri čemu je jedan modul težak oko 22 tone. Dimenzije svakog modula su osam metara u dužinu, četiri metra u širinu i 3,60 metara u visinu.

Rezultat su prostorne jedinice od po 32 kvadratna metra, slično kao kod montažnih kuća. Novi odjel će sadržavati 46 bolesničkih soba sa sanitarnim čvorovima, 45 prostorija za terapije i 44 dodatne funkcionalne prostorije. Očekuje se da će objekat biti u upotrebi narednih pet godina, dok traje renovacija odjela za smještaj pacijenata na istočnoj strani bolnice. AKH će koristiti ovu zgradu i nakon toga, jer je planirana i obnova drugog tornja bolnice s krevetima.

Arhitekturu zgrade potpisuje bečki „Architects Collective“, koji je dizajnirao stanice tako da se prostorije lako mogu ponavljati i prilagoditi, što omogućava bržu i efikasniju gradnju. Korištenje drvenih modula također doprinosi održivoj gradnji. Moduli su izrađeni od višeslojnih ploča, napravljenih od više od 2.260 kubnih metara domaće smrekove građe.

Ova moderna i ekološki prihvatljiva konstrukcija olakšaće renoviranje bolnice, zadržavajući visoke standarde za pacijente i osoblje.


(Vijesti.ba) 

 

 

Izdvajamo