15.10.2024 / 11:57 Svijet - Netanyahuov ured

Izrael će slušati SAD, ali će donositi vlastite odluke

Izrael će slušati SAD, ali će donositi vlastite odluke
Foto: Agencije
Izraelska vlada će "slušati mišljenje Sjedinjenih Država", ali će u konačnici djelovati u skladu s nacionalnim interesima zemlje, saopćio je ured premijera Benjamina Netanyahua u utorak.

Saopćenje je uslijedilo kao odgovor na novinarske upite o priči u Washington Postu. U izvještaju, koji se poziva na anonimne zvaničnike, navodi se da je Netanyahu rekao američkom predsjedniku Joeu Bidenu da Izrael planira udar na iranske vojne objekte - ali ne i na naftne ili nuklearne ciljeve.

Post je objavio da Netanyahu priprema "ograničeniji kontraudar" kao odgovor na iranski raketni baraž na Izrael prije dvije sedmice.

Postoje strahovi da je Bliski istok na putu ka potpunom regionalnom ratu s obzirom na rastuće tenzije između Izraela i Irana.

Neizvjesnost se nadvila oko toga kako će Izrael uzvratiti na stotine balističkih projektila koje je Iran lansirao 1. oktobra.

Biden je jasno stavio do znanja da ne podržava izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja, koji bi mogao izazvati dalju eskalaciju i uvući SAD u sukob.

Napad na naftna postrojenja mogao bi povećati globalne cijene energije.

Osim toga, Izrael je obavijestio SAD da će u narednim sedmicama prekinuti svoje operacije protiv milicije Hezbolaha koju podržava Iran u Libanu, rekao je zvaničnik upoznat s ovim pitanjem, a prenosi Washington Post.

U kratkom saopćenju, Netanyahuov ured je rekao: "Mi slušamo mišljenja Sjedinjenih Država, ali ćemo svoje konačne odluke donositi na osnovu naših nacionalnih interesa."


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo