15.10.2024 / 11:54 Svijet - Horor se nastavlja

U izraelskim napadima širom Gaze ubijeno 40 Palestinaca

U izraelskim napadima širom Gaze ubijeno 40 Palestinaca
Foto: Arhiv
U izraelskim vojnim udarima ubijeno je najmanje 40 Palestinaca širom Pojasa Gaze, dok su izraelske snage u utorak pojačale svoj pritisak oko Džabalije na sjeveru enklave, usred žestokih borbi s borcima predvođenim Hamasom.

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je najmanje 11 ljudi ubijeno u izraelskoj vatri u blizini Al-Falouje u Džabaliji, najvećem od osam historijskih izbjegličkih kampova u Gazi, dok je 10 drugih ubijeno u Bani Suhaili u istočnom Kan Younisu na jugu kada je izraelski projektil pogodio kuću.

Ranije u utorak, u izraelskom zračnom napadu uništiene su tri kuće u predgrađu Sabra grada Gaze, a lokalna služba za hitne slučajeve saopćila je da su izvukla dva tijela sa mjesta, dok je nastavljena potraga za još 12 osoba za koje se vjeruje da su bile u kućama u vrijeme udara.

Pet drugih je ubijeno kada je pogođena kuća u kampu Nuseirat u centralnoj Gazi.

Džabalija je bila u fokusu izraelske ofanzive više od 10 dana, a trupe su se vraćale u područja na sjeveru koja su bila pod teškim bombardiranjem u prvim mjesecima jednogodišnjeg rata.

Operacija je izazvala zabrinutost među Palestincima i agencijama UN-a da Izrael želi očistiti stanovnike sa sjevera iz prepune enklave, optužba koju je Izrael negirao.

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava saopćio je u utorak da izgleda da izraelska vojska "potpuno odsijeca sjevernu Gazu od ostatka pojasa Gaze".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo