14.10.2024 / 14:30 Svijet - Intesa Sanpaolo

Zaposlenik italijanske banke krao podatke klijentima, uključujući i premijerku Meloni

Zaposlenik italijanske banke krao podatke klijentima, uključujući i premijerku Meloni
Foto: Arhiva
Italijanska banka Intesa Sanpaolo izvinila se jučer zbog sigurnosnog propusta i kompromitiranih podataka grupe klijenata, uključujući i premijerku Giorgiu Meloni.

Prošle sedmice novine Domani izvijestile su da je zaposlenik Intese dobio otkaz nakon što je otkriveno da je špijunirao bankovne račune hiljade klijenata, uključujući i onaj premijerke Meloni, prenosi HINA.

Intesa je jučer potvrdila da su podaci kompromitirani.

"Kao što je i objavljeno, nelojalni zaposlenik naše banke teško je prekršio zakone, propise i interne procedure kako bi pristupio podacima i informacijama o pojedinim klijentima, valjanog opravdanja", stoji u saopćenju banke.

Meloni je u subotnjem intervjuu za informativni program TG5 potvrdila incident, rekavši da očekuje da će pravosudni sistem istražiti šta se dogodilo i što možda stoji iza kompromitacije podataka.

"Mislim da u javnom i u privatnom sektoru postoje zaposlenici koji nezakonito uzimaju informacije i prodaju ih - kome? To je odgovor koji čekamo, vjerovatno se iza toga kriju određeni interesi", rekla je talijanska premijerka u razgovoru za TG5.

U subotu izvori u Intesi rekli su da banka planira angažirati penzionisanog visokog zvaničnika financijske policije Antonia De Vitu i povjeriti mu posao nadzora kibernetičke sigurnosti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo