14.10.2024 / 12:48 Svijet - Kršenje ljudskih prava

EU uvela nove sankcije Iranu zbog isporuke oružja Rusiji, evo koga obuhvataju

EU uvela nove sankcije Iranu zbog isporuke oružja Rusiji, evo koga obuhvataju
Foto: Profimedia
Evropska unija je uvela sankcije Iranu kao odgovor na njegova kršenja ljudskih prava, aktivnosti širenja nuklearnog oružja i vojnu podršku ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine. Nove sankcije Iranu ciljaju na one koji su odgovorni za razvoj i transfer dronova i projektila u Rusiju.

Liste uključuju:

  • Tri avio kompanije
  • Dvije nabavne firme
  • Dvije kompanije koje proizvode pogonsko gorivo
  • Zamjenika iranskog ministra odbrane

Represija i kršenje ljudskih prava u Iranu

EU je 2011. uvela režim sankcija Iranu kao odgovor na ozbiljna kršenja ljudskih prava u zemlji. Od tada se restriktivne mjere obnavljaju svake godine i posljednji put su produžene do 13. aprila 2025. godine.

Od oktobra 2022. godine, s obzirom na pogoršanje stanja ljudskih prava u zemlji, EU je drastično povećala restriktivne mjere, usvojivši 10 paketa sankcija.

Zašto sankcije?

EU je u više navrata osuđivala ozbiljna kršenja ljudskih prava u Iranu, uključujući smrt u policijskom pritvoru 22-godišnjeg Mahse Aminija 16. septembra 2022., te nasilnu represiju iranskih vlasti nad mirnim protestima, što je dovelo do gubitka stotine života.

Kao što je navedeno u zaključcima Vijeća o Iranu iz decembra 2022., EU podržava temeljne težnje naroda Irana za budućnost u kojoj se poštuju, štite i ispunjavaju njihova univerzalna ljudska prava i osnovne slobode.

Evropska unija oštro osuđuje:

  • rasprostranjena, brutalna i nesrazmjerna upotreba sile od strane iranskih vlasti protiv mirnih demonstranata
  • proizvoljna pritvaranja kao sredstvo utišavanja kritičnih glasova
  • upotreba mučenja, okrutnog, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja prema zatvorenicima u iranskim zatvorima
  • praksu izricanja i izvršenja smrtnih kazni protiv demonstranata
  • ograničenja u komunikaciji, uključujući gašenje interneta

Mora se osigurati pravo na mirno okupljanje i pravo na slobodu izražavanja, uključujući slobodu traženja, primanja i razmjene informacija i ideja, na mreži i van mreže.

"EU poziva Iran da eliminira, u zakonu i praksi, sve oblike sistemske diskriminacije žena i djevojaka u javnom i privatnom životu i da preduzme rodno odgovorne mjere kako bi spriječio seksualno i rodno zasnovano nasilje u svim oblicima nad ženama i djevojčice i osigurati zaštitu od takvog nasilja", navodi se.

EU, navodi se u saopćenju, također poziva iranske vlasti da ispoštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu i zahtijeva da počinioci nasilja i kršenja ljudskih prava budu pozvani na odgovornost.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo