13.10.2024 / 19:23 Svijet - Dodatne jedinice

Pentagon: Šaljemo THAAD sistem i vojnike u Izrael zbog napetosti s Iranom

Pentagon: Šaljemo THAAD sistem i vojnike u Izrael zbog napetosti s Iranom
Foto: Agencije

Sjedinjene Države će poslati napredni sistem protivraketne odbrane, i američke vojnike koji će njime upravljati, u Izrael “kako bi pojačali izraelsku vazduhoplovnu odbranu nakon bezprecedentnih napada Irana na Izrael 13. aprila i ponovo 1. oktobra,” saopćio je Pentagon u nedjelju.

Nije ovo prvi put da su SAD rasporedile sistem, Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD), na Bliskom istoku, izjavio je general-major Patrick Ryder, portparol Pentagona, i taj sistem je također bio raspoređen u Izrael 2019. godine tokom vježbe, piše CNN.

Međutim, raspoređivanje dodatnih američkih trupa u Izrael je značajno usred pojačanih tenzija između Izraela i Irana, dok se region priprema na mogući izraelski napad na Iran koji bi mogao dodatno eskalirati sukobe.

Oko 100 američkih vojnika raspoređuje se u Izrael da bi upravljali THAAD baterijom, prema izjavi jednog zvaničnika američke odbrane. Rijetko se dešava da američke trupe budu raspoređene unutar Izraela, ali je ovaj broj trupa tipičan za upravljanje sistemom protivraketne odbrane.

THAAD sistem je specifično dizajniran za odbranu od balističkih raketa i mogao bi pomoći Izraelu da se bolje brani od budućeg iranskog napada ako Iran odluči da odgovori na bilo koji izraelski napad.

Sjedinjene Države su se konsultovale sa Izraelom o planovima za odgovor na iranski napad 1. oktobra, a američki zvaničnici su jasno stavili do znanja da ne žele da Izrael napada iranska nuklearna postrojenja ili naftna polja. Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u srijedu, što je bio njihov prvi razgovor u skoro dva mjeseca, rekavši mu da bi odmazda Izraela trebala biti “proporcionalna.”

Američka vojska je značajno povećala svoje prisustvo na Bliskom istoku od 7. oktobra 2023. godine, kada je Hamas napao Izrael. Sjedinjene Države su pojačale svoju vazduhoplovnu odbranu širom regiona, rasporedile dodatne ratne brodove i nosače aviona u istočnu Mediteranu, Crveno more i Arapsko more, i nedavno poslale dodatne trupe na Kipar kako bi pomogle u planiranju mogućih evakuacija, izvještava CNN.

The Wall Street Journal je prvi izvijestio o raspoređivanju THAAD-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo